camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Europa

Rijkere lidstaten willen geen Europees prijsplafond voor gas

Terwijl België en andere Europese lidstaten nog steeds aandringen op een Europese maximumprijs voor gas, blijven Duitsland, Nederland en Denemarken dwarsliggen.

dinsdag 27 september 2022 om 3.25 uur

Commissaris Kadri Simson. epa

Op initiatief van België, Polen, Griekenland en Italië vertrekt er vandaag een brief naar Europees Commissaris voor Energie Kadri Simson met opnieuw één kernboodschap: er moet een prijsplafond op gas komen om de energieprijzen voor consumenten en bedrijven te drukken. Ruim tien landen, waaronder Malta, Roemenië, Kroatië, Letland, Zweden, Slovenië en Portugal, zetten al hun handtekening onder de brief.

‘Dit is een nieuwe poging om druk te zetten op de Europese Commissie en het proces te versnellen’, zegt een Europese diplomaat. Om landen als Spanje en Frankrijk nog aan boord te krijgen, werd het verzenden van de brief met een dag uitgesteld.

Volgens de brief ‘moet het prijsplafond slaan op alle gastransacties en niet beperkt zijn tot de import uit specifieke landen’. Aan het adres van lidstaten die vrezen voor de bevoorradingszekerheid stelt de brief dat het plafond ‘zo ontworpen kan worden dat de bevoorradingszekerheid en het vrij stromen van gas binnen Europa verzekerd worden én dat onze doelstelling om de vraag naar gas te verminderen bereikt wordt. Dit prijsplafond is de prioriteit.’

Gasslang

Een idee dat de Commissie bekijkt is de invoering van een ‘gasslang’, met een bovengrens en een ondergrens waarbinnen de prijs zou mogen fluctueren ten opzichte van de Aziatische markten. De bovengrens moet beletten dat de Europeanen zich blauw blijven betalen, de ondergrens dat Europese landen uit de markt geprijsd worden en geen lng-schepen meer richting Europa zien komen. De slang zou op een flexibele manier meebewegen met de Aziatische markt.

Een andere optie die circuleert, is de invoering van een importheffing waarvan de inkomsten gebruikt kunnen worden om de pijn voor consumenten en bedrijven te verminderen.

Hoe werkt het systeem dat de energieprijzen bepaalt?

Toch zal er vrijdag, wanneer de ministers van Energie weer bijeenkomen, geen concreet voorstel van de Commissie op tafel liggen. Wellicht komt ze woensdag opnieuw met een discussienota (non-paper) over de pro’s en contra’s van een plafond en de verschillende opties. Op basis van de uitkomst van de vergadering vrijdag zou de Commissie werk maken van wetgevende voorstellen. ‘Er is meer overleg nodig, intern en met de lidstaten, voor het concreet kan worden’, aldus een Commissiebron.

Duitsland, Nederland en Denemarken blijven dwarsliggen. Op de vorige bijeenkomst van de ministers van Energie, op 9 september, leek de Duitser Robert Habeck voorzichtig een opening te maken, maar kanselier Olaf Scholz deed al snel die deur weer dicht. Berlijn was niet geïnteresseerd in Europese groepsaankopen en legde veel geld op tafel voor het binnenhalen van dure bilaterale lng-contracten. Als een plafond effectief tot een verlaging van de prijs zou leiden, moet Scholz aan de Duitse bevolking uitleggen waarom zij een ­hogere prijs hebben betaald.

In Berlijn, Den Haag en Kopenhagen vindt men het niet toevallig dat de roep om een prijsplafond vooral afkomstig is van lidstaten die weinig budgettaire ruimte hebben om zelf maatregelen te financieren. Zij blijven erbij dat een prijsplafond – in welke vorm ook – de bevoorrading in het gedrang kan brengen. En zo is het niet uitgesloten dat de kwestie toch op het bord belandt van de regeringsleiders, die in oktober bijeenkomen in Praag en Brussel.

Binnenland
 1. NMBS keurt beheerscontract goed, en stelt investeringen uit
 2. Twee keer man met mes opgepakt in Brussel
 3. Almaar meer mensen sterven aan dementie
 4. Woonzorgcentrum De Linde onder verhoogd toezicht na ‘aanhoudende problemen’
 5. Wat zijn de leukste bordspellen voor jong en oud?
 6. Waarom België een draaischijf blijft voor Russische edelstenen
 7. ‘De hele tijd horen dat je een prutser bent, kruipt in de kleren’
 8. Makro-personeel betoogt aan rechtbank: ‘De directie lacht ons uit in ons gezicht’
 9. Gouverneur plaatst Sint-Truiden onder verscherpt toezicht: ‘Hoog tijd om zelf tussen te komen’
 10. West-Vlamingen verliezen zetel in Vlaams Parlement aan Vlaams-Brabanders
 11. Rookverbod in attractieparken, dierentuinen en speeltuinen op komst
 12. Bewoners woonzorgcentrum Park Lane moeten verhuizen
 13. Proces aanslagen: ‘Vandaag komt dreiging vooral van dader die alleen handelt’
 14. Steven Van Gucht vraagt om bijeenkomsten met baby’s even uit te stellen door RSV-circulatie
 15. Japan wint van Spanje en stuurt Duitsland naar huis
 16. Organisatie Gent Jazz is failliet verklaard
 17. Leerkracht basisschool Destelbergen aangehouden voor zedenfeiten
 18. Man die als ‘Eveline’ naaktfoto’s vroeg, is opnieuw opgepakt

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen