Verdacht pakket aan woning minister Van Quickenborne blijkt onschuldige levering
  Foto:  BELGA

De politie kwam maandag opnieuw massaal ter plaatse aan de woning van minister Van Quickenborne. Daar werd een mogelijk verdacht pakketje gevonden, maar dat bleek na inspectie een onschuldig voorwerp te zijn.

Aan de woning van de minister is maandagnamiddag een pakket van 20 op 30 centimeter afgeleverd door een koerierdienst. Gezien de gebeurtenissen van de afgelopen dagen, nam de politie de nodige voorzorgen. Zij vermoedden dat het mogelijk om een gevaarlijk pakket ging. Ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse en er werd een perimeter van 100 meter rond de woning ingesteld. Alle bewoners binnen die zone werden geëvacueerd. De koerier van het pakketje werd ondervraagd door de politie.

Later op de avond werd duidelijk dat het niet om een explosief ging, maar om een onschuldig voorwerp. Dat werd bevestigd aan onze redactie.

Verdachten blijven in cel

Eveneens op maandag bevestigde Nederlandse Justitie dat de vier mannen die verdacht worden van mogelijke ontvoeringsplannen van de minister, in de cel blijven. België heeft om hun uitlevering gevraagd, maar geen van de vier mannen heeft daarmee ingestemd. De Amsterdamse rechtbank moet daarom binnen de 60 dagen beslissen of de overlevering aan België wordt toegestaan.

Het viertal werd afgelopen weekend opgepakt in de buurt van Den Haag. Het gaat om vier Nederlandse mannen van 20, 21, 29 en 48 jaar oud. Donderdagnamiddag merkte de politie een verdachte wagen met Nederlandse nummerplaat op in de straat van de minister. Toen de inzittenden de politie hadden opgemerkt, kozen ze het hazenpad. In een achtergelaten wagen, op de oprit van een buurvrouw, werden een wapen en ‘spanbandjes’ gevonden. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne leeft sindsdien ondergedoken.

Drugsmaffia

Vermoedelijk komt de opdracht om de minister te ontvoeren uit het Nederlandse drugsmilieu, dat ook in ons land lange tentakels heeft. De drugsmaffia kreeg een zware klap, doordat Belgische Justitie er in 2020 in is ­geslaagd om de Sky ECC cryptofoons te kraken. Daardoor zijn de afgelopen jaren al 1.230 verdachten opgepakt. Van ­Quickenborne sloot later ook een verdrag met de Verenigde Arabische Emiraten, waardoor ­gezochte drugscriminelen die vooral door Sky ECC in het nauw zijn gedreven, opgepakt en uitgeleverd kunnen worden.

Van Quickenborne verklaarde zelf dat hij eerder donderdag al door Justitie werd ingelicht van de plannen om hem te ontvoeren. Bij het federaal parket liep donderdagnamiddag een dringende waarschuwing binnen. Even later werd de auto opgemerkt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in