camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 26 september 2022 om 17.00 uur

1 Vlaamse regering bereikt geen akkoord over begroting

De Vlaamse regering heeft geen akkoord bereikt over de begroting. De septemberverklaring van minister-president Jan Jambon wordt uitgesteld. Jambon legde wel een verklaring af in het Vlaams Parlement waarin hij beklemtoonde dat zijn regering de volgende uren en weken hard zou voortwerken. Volgens de minister-president is zijn regering ‘niet in het gedrang’.

2 15 doden bij schietpartij in Russische school

  afp

Het dodental van een schietpartij in een school in de Russische stad Izjevsk is opgelopen tot vijftien slachtoffers, onder wie elf kinderen. Dat meldt het Russisch ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens de gouverneur ‘drong een ongeïdentificeerd persoon de school binnen’ alvorens ‘de bewaker te doden’ en in de school het vuur te openen, ook op de kinderen.

Behalve de doden zijn er ook tal van gewonden gevallen. Volgens de onderzoekers gaat het om 21 gewonden, onder wie veertien kinderen. De dader pleegde zelfmoord. Het motief van de dader is niet duidelijk.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.

3 Italië krijgt meest radicaal-rechtse bewind sinds Mussolini

Giorgia Meloni.  reuters

De Italiaanse verkiezingen hebben zondag een duidelijke winnaar opgeleverd. Het rechtse blok van Broeders van Italië (Giorgia Meloni), Lega (Matteo Salvini) en Forza Italia (Silvio Berlusconi) behaalt op basis van de voorlopige uitslagen op maandagochtend bijna 44 procent van de stemmen, voldoende voor een comfortabele meerderheid in beide kamers van het Italiaanse parlement. Giorgia Meloni, partijvoorzitter van Broeders van Italië, is de gedoodverfde premierskandidaat.

4 Spoorbonden vervroegen stakingsaanzegging van 18 naar 5 oktober

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op 5 oktober, in plaats van op 18 oktober.

ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking omdat ze onder andere voldoende middelen willen voor aanwervingen. De vervroegde staking zou starten op 4 oktober om 22 uur en duren tot 5 oktober 22 uur.

5 Kamercommissie Justitie met minister Van Quickenborne geannuleerd

  ap

De Kamercommissie Justitie is geannuleerd wegens de verhoogde beveiliging van minister Vincent van Quickenborne. In die commissie had normaal een gedachtewisseling met de Open VLD-minister moeten plaatsvinden over drugsgeweld, maar na de gebeurtenissen van dit weekend is de agenda van de minister gewijzigd.

Zaterdag raakte bekend dat minister van Justitie Van Quickenborne onder verhoogde beveiliging is geplaatst, en dat door recente bedreigingen die ‘zeer ernstig’ moeten worden genomen. Van Quickenborne zelf zei zaterdagavond in een videoboodschap dat er een plan was om hem te ontvoeren. Vier mensen zijn inmiddels opgepakt.

De minister liet al weten dat hij de komende dagen uit voorzorg niet zal deelnemen aan enkele geplande activiteiten.

6 Jeroen Tiebout legt de eed af als Vlaams Parlementslid

Jeroen Tiebout legde maandag de eed in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger voor de N-VA. De voormalige kabinetschef van Vlaams viceminister-president Ben Weyts vervangt Piet De Bruyn die aan de slag gaat als directeur van het Centrum voor Preventie van Zelfdoding.

Tiebout is al bijna tien jaar professioneel actief voor de N-VA. Eerst als economisch adviseur in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, en sinds midden 2014 als woordvoerder en kabinetschef voor Vlaams Minister Ben Weyts.

7 Duits bondskanselier Scholz test positief op corona

  afp

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft een positieve coronatest afgelegd. Dat meldde een woordvoerder van de Duitse regering. Hij vertoont milde symptomen en heeft zich meteen na de test geïsoleerd. De afgelopen dagen trok Scholz richting de Perzische Golf. Gas- en olieleveringen waren de belangrijke inzet van zijn bezoek daar.

8 Europese gasprijs naar laagste niveau sinds eind juli

De gasprijs in Europa is maandag gezakt naar het laagste niveau sinds eind juli, nu de gasvoorraden gevuld raken. Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakt de gasprijs onder de 170 euro per megawattuur. Eind augustus was dat nog meer dan 300 euro. Hoe dan ook bedraagt de prijs van aardgas nog steeds een veelvoud van wat die voor de oorlog in Oekraïne was.

9 Kremlin-kok Yevgeny Prigozhin bevestigt voor het eerst bestaan Wagner-groep

De Russische zakenman en beruchte Kremlin-kok Yevgeny Prigozhin heeft gezegd dat hij in 2014 de Wagner-groep heeft opgericht. Het was al langer een publiek geheim dat hij aan het hoofd staat van de privémilitie die het vuile werk van Moskou opknapt. De laatste tijd stak hij de linken tussen hem en Wagner steeds minder onder stoelen en banken. ‘Ik ben trots dat ik de belangen van ons land heb kunnen verdedigen’, zei Prigozhin. Wagner was actief in onder andere Mali, Syrië en Oekraïne.

10 Belgian Cats winnen, sterkhouder Emma Meesseman valt uit met kuitblessure

In het begin van de tweede helft van de basketwedstrijd tegen Bosnië en Herzegovina op het WK moest Meesseman met een kuitblessure het veld verlaten. Na de nodige verzorging en check-up van de medische staf van de Belgian Cats bleek snel dat de partij voorbij was voor haar. ‘Een blessure ter hoogte van diepe kuitspier links met onmiddellijke terugtrekking tot gevolg’, klonk het in een mededeling van het team. Uiteindelijk wonnen de Cats wel met 85-55.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen