In het Vlaams Parlement kwam minister-president Jan Jambon (N-VA) met een korte verklaring. Hij beloofde verder te werken aan een akkoord opdat hij alsnog tot een septemberverklaring zou komen. Coalitiepartners CD&V en Open VLD zwegen gedurende de zitting.

Nee, het was geen trotse Jan Jambon voor het Vlaamse parlement. Hoewel hij een reeks maatregelen had beloofd om de koopkrachtcrisis te bezweren, kwam zijn regering niet tot een vergelijk. Iets wat hij betreurde. Maar, zo meende hij in zijn korte toespraak, de regeringspartijen hebben wel de wens om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. ‘Ik zal de komende uren en dagen hard blijven werken.’

Viceminister-president Bart Somers (Open VLD) zei aan Villa Politica dat de regering nog twee dagen heeft om verder te onderhandelen. Donderdag volgt allicht een poging om een nieuwe septemberverklaring te geven.

Jambon zei verder dat hij ‘er rotsvast van overtuigd is’ dat zijn regering ‘een sterk pakket aan maatregelen’ heeft. Onenigheid onder de regeringspartijen verhindert dat echter. CD&V wil absoluut een hogere indexering van de kinderbijslag (het groeipakket), maar daar willen Open VLD en N-VA niet van weten. Spoedoverleg tussen Jambon en de CD&V’ers in zijn regering bracht vanmorgen geen zoden aan de dijk.

Alleen reacties van oppositie

Naast enkele formaliteiten en de korte verklaring van de minister-president, was er nog ruimte voor vragen vanuit het halfrond. Alleen de oppositiepartijen lieten van zich horen. Behalve minister-president Jan Jambon hield iedereen van de meerderheidspartijen de lippen stijf op elkaar. Verschillende ministers waren echter wel present, onder wie Benjamin Dalle van de CD&V. Hij is een van de onderhandelaars van CD&V met wie Jambon apart onderhandelingen voerde over het heikele kinderbijslagdossier.

Chris Janssens, fractievoorzitter van Vlaams Belang, betreurde dat er geen akkoord is. De Vlaming verdient beter, vond hij. ‘En die Vlaming heeft het erg moeilijk om zijn facturen te betalen.’ Hij besloot dat het tijd is voor een ‘rechts blok’ in Vlaanderen.

Groen had het over een ‘enorme blamage’ voor de Vlaamse regering. Die negeert de signalen van de burger, verweet fractievoorzitter Björn Rzoska hen. ‘U mist weer het momentum. U komt met een leeg blad naar het parlement. U bent een keizer zonder kleren.’ Op momenten van crisis loopt de regering vast in politieke spelletjes, vond hij. ‘U had maar moeten doorwerken in de zomervakantie.’ Hij vindt dat de minister-president ‘diep beschaamd’ moet zijn.

Oppositiepartij Vooruit bleef ook op haar honger zitten. Dat er geen septemberverklaring is, was volgens fractievoorzitter Hannelore Goeman een signaal dat de burger ‘zijn plan moet trekken’. De regering faalt flagrant, oordeelde de socialiste.

Jos D’Haese van PVDA stoorde zich aan de besparingsreflex tijdens de ‘grootste koopkrachtcrisis’. ‘Een ongelofelijk cynisme. Proberen te pronken met mooie cijfers, terwijl de rest van de samenleving in het rood gaat.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in