Bij een schietpartij in een school in Izjevsk, een stad zo’n 1.200 kilometer rijden van Moskou, zijn minstens vijftien doden gevallen. Dat zeggen onderzoekers ter plekke. De schutter is een 34-jarige oud-leerling. Hij droeg een T-shirt met een swastika op het moment van de feiten.

Volgens onderzoekers die kort na de schietpartij naar de school werden gestuurd, zijn onder de vijftien slachtoffers al elf kinderen, twee leerkrachten en twee veiligheidsagenten te betreuren. Over de overige slachtoffers is nog geen informatie bekend. Verder zijn nog zeker 24 mensen gewond.

De dader was de 34-jarige Artjom Kazantsev, een oud-leerling van de school. Op het moment van de feiten was hij volledig in het zwart gekleed, met een bivakmuts en een T-shirt met een swastika op. Er wordt onderzocht of hij een aanhanger was van de nazi-ideologie. Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov reageerde dat ‘hij blijkbaar behoorde tot een neofascistische organisatie of groep’.

Volgens het Russisch persagentschap Tass had hij twee pistolen en een grote voorraad munitie bij zich. Zij motief is nog steeds onbekend. Al hopen onderzoekers meer antwoorden te kunnen geven na een huiszoeking.

De feiten speelden zich af in ‘school 88’ in de stad Izjevsk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in