camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

de postenpakker Señor Sarens

Dos vliegtuigtickets, por favor

Redacteur

maandag 26 september 2022 om 3.25 uur

Met podcast­maker Achille Van Ingelgem wil je vrienden worden. Bart Dewaele

Señor Sarens

te beluisteren in de DS Podcast-app of op een ander podcastplatform

Toen podcastmaker Achille Van Ingelgem nog een Achilleke was, oefenden de robuuste kranen van het Sarens-imperium langs de A12 al een enorme aantrekkingskracht op hem uit. De mysterieuze moord op Jan Sarens is een ideale kapstok voor een podcast­reeks. Niet dat de cold case wordt opgelost, daarover is Achille eerlijk. Meer dan true ­crime is dit dus een postuum portret van een pater familias met zin voor avontuur, wiens levenswandel wordt gereconstrueerd van Steenhuffel tot in het Mexicaanse Acapulco.

Het spreekt voor zich dat Achille naar Mexico moet – dat is het voordeel van een exotische plaats delict. Hij neemt zijn baas Luc Haekens mee, bekend van De ideale ­wereld. Haekens heeft voor deze podcast zijn beste jommekesspaans en dito boomerjasje bovengehaald, en doet bij momenten denken aan Pol van Merlina (jongelui, zoek maar op): ‘Miljaar, zeg!’, ‘Godverdomme!, ‘Allez!’, ‘Amai, die loopt snel, hoe zegt ge “trager” in ’t Spaans?’

Samen neigen ze soms naar Kuifje & de Knorpot, maar wat doet dat Kuifje het goed! Met Achille wil je vrienden worden. Belgos Amigos, zoals de vereniging van Belgen in Mexico heet volgens de podcastmakers – in werkelijkheid is het Belgamigos.

Volgens zijn dochters had Jan Sarens een hekel aan regels, liep hij er graag de kantjes van af en voelde hij zich in Mexico dus als een vis in het water. Tot het fout liep

Net als wijlen Jan Sarens moeten we ons eerst door wat administratieve rompslomp worstelen vooraleer het plezierig wordt. Van een stamboom tot ettelijke pogingen om ­pasfoto’s te maken en vliegtickets te bestellen: de hele shizzle neemt twee afleveringen in beslag. Maar dan zijn ze in Mexico en komt Leo erbij. Dé troefkaart van deze podcast is een Mexicaan die Nederlands spreekt, een geweldig gevoel voor humor heeft en blijkbaar niet te beroerd is om voor de Belgos Amigos (Zwarte) Piet te spelen naast ‘Sinterklaas’ ­Sarens.

Leren we Jan Sarens kennen? Best wel. ‘Sterke Jan’, die eigenhandig een kraan uit een ravijn trok in Mexico, was joviaal en charismatisch maar ook opvliegend en gierig. Een Bourgondiër met een grote liefde voor mooie auto’s. Iemand die volgens zijn dochters een hekel had aan regels, graag de kantjes ervan af liep, en zich dan ook als een vis in het water voelde in Mexico … tot het vierkant fout liep met partner-concurrent Ojeda.

De laatste aflevering schetst knap hoe moeilijk het is om iemands gruwelijke dood een plaats te geven als er geen gerechtigheid is geschied. Alleen de uitsmijter, die meer vragen oproept dan hij antwoorden geeft, ­zadelt ons met een dubbel gevoel op. Ach, een uitsmijter, zou Luc wellicht zeggen, da’s ook niet meer dan een boterham met kaas en hesp en een spiegelei erop.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen