Met 90 procent van de stemmen geteld, lijkt het radicaal-rechtse Fratelli d’Italia zo’n 26 procent van de stemmen binnengehaald te hebben bij de Italiaanse presidentsverkiezingen.

Het gehele rechtse blok waar de partij van Giorgia Meloni deel van uitmaakt, kan rekenen op de steun van bijna 44 procent van de kiezers. Dat meldt persbureau Ansa. Tegenover de verzamelde pers in Rome heeft Meloni het leiderschap in de nieuwe regering opgeëist.

De rechtse bondgenoten Lega – van voormalig minister Matteo Salvini – en Forza Italia –van oud-premier Silvio Berlusconi – komen uit op respectievelijk 8,6 procent en 8 procent van de stemmen. Het rechtse blok komt daarmee uit op een ruime meerderheid van tussen de 227 en 257 zetels in de Kamer.

‘De Italianen hebben een duidelijke boodschap gegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d’Italia wensen’, liet Meloni in de nacht van zondag op maandag aan de pers in Rome weten. Ze voegde toe dat die regering zich zal inzetten ‘voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen’. De verkiezingsnacht was er volgens haar een van ‘trots’ en ‘verlossing’.

De belangrijkste centrumlinkse partij in Italië, de Partito Democratico, staat op 19 procent van de stemmen. Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de partij, sprak in een eerste officiële reactie op de verwachte verkiezingsuitslag van een ‘trieste avond’ en gaf de nederlaag van de partij officieel toe. ‘Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land’, aldus Serracchiani.

De populistische Vijfsterrenbeweging komt uit op 16,2 procent. Partijleider Giuseppe Conte, die Italiaans premier was van 2018 tot 2021, sprak vanuit het partijkantoor over een ‘significante comeback’. ‘We zijn de derde grootste partij en hebben daarmee een grote verantwoordelijkheid.’

Bij de vorige parlementsverkiezingen in 2018 wist Fratelli d’Italia nog slechts 4 procent van de kiezers achter zich te krijgen, maar de partij met fascistische wortels voerde onder Meloni de meest zichtbare oppositie door buiten de regering van nationale eenheid van Mario Draghi te blijven.

De nieuw te vormen regering staat voor een grote opgave, want net als de rest van de Europese Unie kampt Italië met torenhoge inflatie en een energiecrisis en dreigt een recessie.

De Italianen kozen zondag voor een kleiner parlement dan voorheen. Door een grondwetswijziging slinkt de Italiaanse Kamer van 630 naar 400 leden, in de Senaat is in het vervolg plaats voor 200 in plaats van 315 senatoren.

Alle stemmen zullen naar verwachting maandagochtend zijn geteld en dan wordt ook meer duidelijk over de exacte zetelverdeling. De opkomst bij de verkiezingen was ruim 64 procent. In 2018 was dit nog bijna 73 procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in