Tweevoudig Bookerprijs-winnaar Hilary Mantel op 70-jarige leeftijd overleden
Mantel werd in 2015 door de huidige Britse koning Charles geridderd.  Foto:  Reuters

De Britse schrijfster Hilary Mantel, onder andere bekend van de Wolf Hall-trilogie, is overleden. Dat heeft haar uitgeverij bekendgemaakt.

‘We zijn diep bedroefd door de dood van onze geliefde auteur, Dame Hilary Mantel, en onze gedachten zijn bij haar vrienden en familie, en in het bijzonder bij haar man, Gerald’, verklaarde uitgeverij 4th Estate Books op Twitter. ‘Dit is een verschrikkelijk verlies en we kunnen alleen dankbaar zijn dat ze ons zo’n prachtig oeuvre heeft nagelaten.’ Volgens haar uitgever overleed Mantel ‘plots, maar vreedzaam’.

Mantel kreeg in 2009 de prestigieuze Bookerprijs voor Wolf Hall. In 2012 won de Britse, die in haar thuisland ook geridderd werd, met Het boek Henry als eerste vrouw de prijs een tweede keer. De bekroonde boeken vormen de eerste twee delen van de trilogie over Thomas Cromwell aan het hof van Hendrik VIII van Engeland. Het laatste deel, De spiegel en het licht, werd uitgebracht in 2020. De Britse openbare omroep BBC maakte in 2015 ook een zesdelige reeks op basis van de Wolf Hall-trilogie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig