Ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke veroordeeld tot 21 maanden cel
Pol Vandemeulebroucke.  Foto:  belga

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vrijdag een criminele organisatie veroordeeld die grote partijen cocaïne had ingevoerd vanuit Zuid-Amerika. Ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke kreeg 21 maanden celstraf voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie en schending van zijn beroepsgeheim.

Achttien beklaagden kregen celstraffen tot tien jaar en boetes tot 80.000 euro. Er werd een illegaal vermogen van 2,3 miljoen euro verbeurdverklaard.

Ook ex-advocaat Pol Vandemeulebroucke stond mee terecht, omdat hij het onderzoek had proberen te sturen, weg van een verdachte met wie hij bevriend was. Hij werd veroordeeld tot 21 maanden cel en 4.800 euro boete voor onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie en schending van zijn beroepsgeheim.

Vandemeulebroucke werd vorig jaar ook al veroordeeld tot twaalf maanden celstraf voor deelname aan een andere criminele organisatie, die van een Albanese cocaïnehandelaar. Nadat het Hof van Cassatie het beroep tegen die veroordeling door het Antwerpse hof van beroep had verworpen, vroeg Vandemeulebroucke zijn schrapping aan als advocaat.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig