Iraanse president zegt interview af nadat presentator weigert hoofddoek te dragen
De Iraanse president Ebrahim Raisi.  Foto:  AFP

De Iraanse president Ebrahim Raisi heeft een interview in New York met de Amerikaanse nieuwszender CNN afgezegd, nadat presentator Christiane Amanpour had geweigerd een hoofddoek te dragen.

‘Ik heb het verzoek heel beleefd afgewezen namens mijzelf, CNN en vrouwelijke journalisten overal’, zei Amanpour tegen haar collega’s van de Amerikaanse nieuwszender. In Iran zelf wil ze best aan zo’n verzoek voldoen, legde ze uit, maar in Amerika niet. ‘Daar is het de gewoonte, dan draag je een hoofddoek, anders kun je als journalist je werk niet doen’, zei ze. ‘Maar hier in New York of waar dan ook buiten Iran heeft geen enkele Iraanse president me ooit gevraagd een hoofddoek te dragen.’

Naar de precieze reden van de afzegging is het gissen. ‘Ik denk dat hij op dit moment niet gezien wilde worden naast een vrouw die geen hoofddoek draagt’, speculeerde Amanpour. Mensen zouden zich vragen kunnen stellen over het feit dat hij samenzit met een buitenlandse journalist zonder hoofddoek, zei de Brits-Iraanse journalist. In Iran wordt hard opgetreden tegen vrouwen die geen hoofddoek dragen. Ook als een vrouw een hoofddoek ‘niet correct’ draagt, kan de Iraanse zedenpolitie hard optreden.

Mahsa Amini

De afzegging komt juist tijdens felle protesten over vrouwenrechten in Iran. In het land wordt massaal gedemonstreerd sinds de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die overleed nadat ze door de religieuze politie was aangehouden omdat ze haar hoofd volgens agenten niet had bedekt. Volgens de politie kreeg ze plots een hartaanval, maar demonstranten geloven daar niets van.

In het interview wilde Amanpour onder meer praten over schendingen van de mensenrechten en ook over de Iraanse steun aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig