Een mediakanaal uit de rangen van Russisch oppositieleider Aleksej Navalny belde voor een grap met de zoon van Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov. Toen een presentator zich voordeed als een militair die hem opriep voor het gevecht, krabbelde Peskov junior terug.

Een fragment van Popular Politics, een mediakanaal dat graag de draak steekt met het Kremlinbewind, gaat viraal. Daarin is te zien hoe presentator Dmitri Nizvtsev op een strenge toon belt naar Nikolai Peskov, zoon van Kremlinwoordvoerder en Poetinvertrouweling Dmitri Peskov.

‘Waarom heb je niet gereageerd op je oproep?’, vraagt Nizvtsev, die zich voordoet als iemand van het militair commissariaat. Peskov junior hangt vertwijfeld aan de lijn en schrikt van de agressieve toon. De presentator vraagt daarop duidelijk of hij zich morgenvoormiddag kan melden als reservist. De komende dagen en weken krijgen zo’n 300.000 Russen die oproep in het kader van de recent aangekondigde mobilisatieronde.

   • Poetin speelt alles of niets

Maar Peskov houdt de boot af. Hij wijst op zijn achternaam en zegt dat hij ‘op een ander niveau’ wel iets zal betekenen. Zijn karige vechtlust klinkt als een weinig patriottisch antwoord.

‘Knip- en plakwerk’

Volgens de Britse tabloid Daily Mail deed Nikolaj Peskov enkele jaren geleden dienst bij de nucleaire afdeling van het leger, waardoor hij zeker in aanmerking zou kunnen komen voor de nieuwe mobilisatiegolf. Hij zou ook gewerkt hebben als sportverslaggever bij propagandazender Russia Today.

Vader Peskov reageerde intussen op de video. Hij meent dat handig knip- en plakwerk doen uitschijnen dat zijn zoon terugkrabbelt. Daarom vraagt hij om het volledige gesprek vrij te geven, waaruit zou moeten blijken dat zijn zoon ‘alleen maar de juiste keuze heeft gemaakt’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig