Donald Trump en familieleden formeel aangeklaagd voor financiële fraude
Donald Trump met zijn kinderen. V.l.n.r.: Eric Trump, Donald Trump Junior, Ivanka Trump, Donald Trump.  Foto: ap

Na een langdurig onderzoek onthulde Letitia James, de procureur-generaal van New York, dat voormalig president Donald Trump formeel wordt aangeklaagd voor fraude. Hij en zijn familieleden zouden jarenlang de waarde van zijn bedrijf systematisch hebben overgewaardeerd.

Donald Trump, zijn familiebedrijf The Trump Organization en zijn drie kinderen Donald Trump Junior, Eric en Ivanka Trump werden woensdagavond officieel aangeklaagd voor fraude. Ook hogere kaderleden van The Trump Organization werden gedagvaard. Dat liet de openbaar aanklager van New York, Letitia James, weten tijdens een persconferentie.

Volgens James logen de familie en andere leidinggevenden van het bedrijf meer dan tien jaar lang tegen geldschieters en verzekeraars. De familie zou de activa van het bedrijf jarenlang met miljarden hebben overgewaardeerd zodat banken geld zouden uitlenen aan de Trump Organization tegen gunstigere voorwaarden en om verschillende belastingvoordelen te genieten. Trump kreeg daarbij de hulp van zijn kinderen en leidinggevenden binnen zijn bedrijf.

De procureur-generaal eist 250 miljoen dollar van de Trumps. Ze vraagt ook dat de Trump Organization voor vijf jaar het verbod krijgt om zich in te laten met de aankoop van commercieel onroerend goed in New York en dat Trump of een van zijn kinderen niet langer mogen optreden als functionaris of bestuurder in een bedrijf in de staat.

‘Heksenjacht’

James leidt al jarenlang onderzoeken tegen Trumps bedrijvenimperium. De procureur-generaal sprak met 65 getuigen en analyseerde miljoenen documenten. Trump ontkende de beschuldigingen. Woensdag herhaalde Trumps woordvoerder dat de voormalige president ‘om politieke redenen’ vervolgd wordt.

Trump heeft al een aantal rechtszaken tegen zich lopen. De aanklacht komt boven op een onderzoek naar presidentiële dossiers dat op 8 augustus leidde tot een huiszoeking door de FBI in zijn huis in Mar-a-Lago in Florida.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in