camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

supermarkten

Smatch sluit winkels en stopt aanwervingen

woensdag 21 september 2022 om 3.25 uur

 rr

De supermarktketen Smatch, onderdeel van de groep Louis Delhaize, gaat het mes in de kosten zetten. Dat maakte het bedrijf op een bijzondere onder­nemingsraad bekend. Veel details over de besparingen zijn nog niet bekend. De winkels in Zelzate en Lokeren sluiten eind november de deuren. Het personeel kan in andere supermarkten aan de slag. Smatch sloot ook al een logistiek centrum in Mariakerke (Gent).

De ingrepen passen in het in januari afgekondigde plan ‘2025 ­Horizon Louis Delhaize’. De e-commerce, met een ophaal­service en een drive-in, wordt stop­gezet.

De werknemers van Smatch en Match vrezen voor hun toekomst. Ook bij de hypermarkten Cora van de groep is de druk op de resultaten enorm. Cora sleept een over­gedragen verlies van 49 miljoen ­euro mee. Vorig jaar was er bij Cora een verlies van 16 miljoen op een omzet van 548 miljoen.

Bij Smatch (Delfood) was er een verlies van 0,5 miljoen op een omzet van 245 miljoen. De supermarktsector in België staat onder druk als gevolg van sterk stijgende kosten en een krimpende omzet. Toch komen er nog winkels bij. De druk op de sector is in geen jaren zo groot geweest. De groep Louis Delhaize is een Frans-Belgische retailer die ooit door familieleden van de stichters van Delhaize ‘De Leeuw’ werd opgericht. De groep heeft het al jaren moeilijk. (pdd)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen