camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tentoonstelling

Brad Pitt komt onaangekondigd naar buiten met kunst

Het Sara Hildén Art Museum in Tampere dacht een tentoonstelling van Thomas Houseago georganiseerd te hebben. Bleek dat Brad Pitt er voor het eerst zijn beeldend werk voorstelde.

woensdag 21 september 2022 om 3.25 uur

Van links naar rechts: Nick Cave, Thomas Houseago en Brad Pitt. afp

De Britse kunstenaar Thomas Houseago (50) maakte naam met zijn sculpturen, maar legde zich de jongste jaren toe op schilderen. Dat bleek toen hij vorig jaar in het Museum voor Schone Kunsten van Brussel een selectie uit zijn reeks Vision paintings presenteerde. Eind maart van dat jaar, in coronatijd, liet hij zijn vriend Brad Pitt met zijn privéjet overkomen voor een niet al te essentiële verplaatsing.

In het Finse Tampere heeft ­Houseago dit keer Brad Pitt niet alleen laten overkomen. Terwijl hij er zelf een reeks van zijn Visions brengt, gaf hij Pitt de ruimte om negen werken voor te stellen. Het is voor het eerst dat de acteur met zijn beeldend werk naar buiten komt.

Het was al langer bekend dat Pitt en Houseago op goede voet stonden. Beiden wonen in Los Angeles. In 2017, na zijn scheiding van ­Angelina Jolie gooide Pitt zich op de kunst. In het atelier van ­Houseago was hij soms vijftien uur per dag aan het experimenteren met keramiek.

Die creatieve gedrevenheid was voor hem een vorm van zelfreflectie, zei hij vorig weekend in The Guardian. ‘Ze is geboren uit wat ik een radicale inventaris van het zelf noem’, zei de 58-jarige Pitt. ‘Ik wou brutaal eerlijk zijn met mezelf, en rekenschap afleggen van momenten dat ik het fout had, tegenover mensen die ik mogelijk heb gekwetst.’

Bij de negen werken die Pitt presenteert, is ook zijn vroegste creatie. Die dateert uit 2017 en verwijst naar de bevriende kunstenaar die hem onder zijn vleugels nam. House a go go is een miniatuurhuisje van een halve meter hoog, uit boomschors, losjes bijeengehouden met tape.

Doodskist

De andere werken zijn groter. Zo is er een bronzen volume in de vorm van een doodskist. Handen, voeten en gezichten proberen zich door de wand te wurmen om te ontsnappen. Aiming at you I saw me but it was too late this time is een wandvullend gipsreliëf uit 2020. Daarop is een vuurgevecht afgebeeld.

De aanwezigheid van Pitt werd op geen enkel moment voor de vernissage gecommuniceerd. Pas bij de opening werd duidelijk waarom de tentoonstelling We heet. Pitt was bovendien niet de enige onaangekondigde gast. Houseago nodigde ook zanger en schrijver Nick Cave uit. Die stelt zijn keramisch werk voor. Gevraagd naar de drijfveren om er een groepstentoonstelling van te maken, zei Houseago: ‘Ik ben geen ik. Ik ben een wij.’

Houseago is een Brit die afkomstig is uit Leeds. Als jonge kunstenaar leefde hij in Amsterdam en enkele jaren in Brussel. Bij de Brusselse galerie Xavier Hufkens kreeg hij zijn eerste solotentoonstelling. In 2004 verhuisde hij naar Los ­Angeles.

Het Sara Hildén Art Museum in Tampere heeft een collectie van vijfduizend stukken hedendaagse kunst. Daaronder bevindt zich werk van Joan Miró, Francis Bacon, Paul Klee en Alberto Giacometti. De tentoonstelling We loopt nog tot 15 januari.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen