Coronabesmettingen stijgen met ruim 50 procent in het secundair onderwijs
Themabeeld.  Foto:  Rob Engelaar

In de eerste helft van september zijn er ruim 50 procent meer coronabesmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit het tweewekelijks rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE). In de algemene en werkende bevolking blijft het aantal coronabesmettingen dalen, al vertraagt de daling.

Het nieuwste rapport bespreekt de periode van 30 augustus tot en met 12 september. Aan de hand van de incidenties, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken tijd, worden verschillende economische sectoren met elkaar vergeleken.

In het secundair onderwijs lag de incidentie in de gemeten periode op 211. In de vorige periode, die van 16 tot en met 29 augustus liep, lag die op 134. Er is dus een stijging van 57 procent opgetekend. ‘Er is een knik op te merken’, zegt professor Godderis. ‘We bekijken of de stijging zich de komende weken doorzet, maar op dit moment is dit alleen een aandachtspunt voor ons als onderzoekers.’

Uit het rapport blijkt voorts dat de zorg- en de sociale sector zoals steeds met het hoogste aantal besmettingen kampen. In de zorgsector gaat de incidentie naar beneden, van 284 in de vorige periode tot 240 in het huidig rapport. De sociale sector kent een toename in besmettingen: de incidentie gaat van 209 naar 240.

Reproductiegetal onder 1

In de periode tussen 10 en 16 september hebben volgens Sciensano dagelijks gemiddeld 1.847 mensen positief getest, dat is een stijging met 15 procent op weekbasis. De positiviteitsratio voor België daalt licht naar 19,6 procent. Het reproductiegetal, dat berekend wordt op basis van het aantal vastgestelde gevallen, is opnieuw gedaald naar 0,91. Als de Rt-waarde lager is dan 1, dan verliest de pandemie aan kracht.

Het dagelijkse aantal nieuwe ziekenhuisopnames wegens het coronavirus blijft rond de vijftig schommelen. Van 13 tot 19 september werden elke dag 51,3 coronapatiënten opgenomen, een daling met 10 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor.

Momenteel liggen er in de ziekenhuizen nog 678 mensen die besmet zijn met covid-19 (-4 procent), van wie er 50 intensieve verzorging nodig hebben (-9 procent). De voorbije 7 dagen is het totale aantal ingenomen bedden afgenomen met 31, waarvan 5 minder op intensieve zorg.

In diezelfde periode bezweken elke dag gemiddeld 6,4 mensen aan de gevolgen van covid-19, een toename met 29 procent ten opzichte van de week daarvoor. Er zijn in totaal in ons land sinds de start van de coronapandemie 32.636 overlijdens door covid-19 gerapporteerd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in