Spoorbonden dreigen met 24 urenstaking op 18 oktober
Themabeeld.  Foto:  belga

Het gemeenschappelijk vakbondsfront bij de spoorwegen heeft een stakingsaanzegging ingediend voor dinsdag 18 oktober. ACOD Spoor, ACV Transcom en VSOA Spoor dreigen met een 24 urenstaking omdat ze onder meer voldoende middelen willen voor aanwervingen, zo maakten ze dinsdag bekend tijdens een persconferentie.

De bonden eisen met het oog op de federale begrotingsgesprekken meer middelen voor de Belgische spoorwegen. Zo kaarten ze bijvoorbeeld de vele geannuleerde treinen aan door een personeelstekort bij de spoorbedrijven.

Ze luiden naar eigen zeggen de ‘alarmbel’ opdat er dringend maatregelen genomen zouden worden om de werkomstandigheden te verbeteren en het welzijn van het personeel te verhogen. Zo willen ze voldoende middelen voor aanwervingen.

De bal ligt volgens de spoorbonden nu in het kamp van de regering. Bij gebrek aan een concreet antwoord zal er 18 oktober effectief gestaakt worden, aldus nationaal voorzitter van ACOD Spoor Pierre Lejeune. De stakingsbeweging zou, indien nodig, na 18 oktober nog ‘versterken’.

Bij spoorstakingen geldt al enkele jaren de minimale dienstverlening.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in