Volgens de gouverneur van de provincie Loehansk is de gemeente Bilohorivka weer onder controle van de Oekraïense overheid. Het grondgebied bevindt zich op amper een tiental kilometer van de stad Lysychansk, die pas in juli en na hevige gevechten onder Russische controle kwam. Voorlopig is er geen onafhankelijke bevestiging van het bericht, maar feit is dat de Oekraïners de voorbije dagen al heel dichtbij kwamen.

Als het klopt dat Bilohorivka heroverd is, dan is dat vooral van symbolisch belang: Rusland kan niet langer claimen dat het de volledige provincie onder controle heeft. Volgens gouverneur Serheij Haidai maakt het Oekraïense leger zich nu klaar om de opmars verder te zetten, en de hele provincie Loehansk te heroveren.

De regio maakt samen met de provincie Donetsk deel uit van de Donbas, het gebied dat de Russen koste wat kost willen behouden. Donetsk is ook nog niet volledig door de Russen veroverd.

De strijd om de Donbas lijkt nu elk geval weer helemaal ingezet. De voorbije dagen kwamen de Oekraïense troepen al weer dicht bij successen. Aan de westelijke kant werd al enige tijd druk gezet. Maar ook aan de noordelijke kant wordt vooruitgang geboekt, vanuit de provincie Charkov. Daar zijn militairen erin geslaagd om de strategisch belangrijke Oskil-rivier over te steken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in