Tyfoon Nanmadol eist vier doden in Japan
Reddingswerkers aan de slag in het departement Miyazaki  Foto:  reuters

De passage van de tyfoon Nanmadol in Japan heeft aan vier mensen het leven gekost. Meer dan honderd anderen raakten gewond.

Dat heeft de woordvoerder van de regering verklaard. De tyfoon kwam zondagavond aan land in Kagoshima, in het zuidwesten van het land. Het grote eiland Kyushu kreeg te maken met hevige wind en zware regenval. Daarna verplaatste de tyfoon zich naar het noordoosten langs de kust van de Japanse Zee. De tyfoon boette dan aan kracht in.

In Kyushu zijn bomen ontworteld, ramen gesneuveld en rivieren buiten hun oevers getreden. In sommige delen van het departement Miyazaki is het equivalent van een maand neerslag gevallen in 24 uur tijd. Daar zijn ook twee doden bevestigd.

Volgens de regeringswoordvoerder, Hirozaku Matsuno, zijn ook twee andere mensen teruggevonden die ‘geen tekenen van leven’ vertoonden. In Japan wordt die bewoording gebruikt voor een overlijden dat nog niet officieel door een arts is vastgesteld.

Het dodental kan nog oplopen, want de autoriteiten controleren of twee andere overlijdens te wijten zijn aan de tyfoon. Ook zoeken de hulpdiensten iemand die als vermist is opgegeven.

Nog volgens de woordvoerder zijn minstens 114 mensen gewond geraakt. Veertien van hen zijn er erg aan toe.

Dinsdagochtend zaten nog 140.000 gezinnen zonder elektriciteit, de meeste daarvan in Kyushu.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in