Rechter VS vernietigt veroordeling in moordzaak bekend van Serial-podcast
Adnan Syed liep maandag glimlachend de rechtszaal uit.  Foto:  REUTERS

Een Amerikaanse rechter heeft maandag de veroordeling vernietigd van Adnan Syed (41) voor de moord op zijn 18-jarige klasgenote Hae Min Lee in 1999. De zaak trok in 2014 wereldwijd de aandacht toen ze werd besproken in de populaire misdaadpodcast Serial.

Syed werd in 2000 veroordeeld tot een levenslange celstraf en zat in totaal 23 jaar in de gevangenis. Ten tijde van de moord was Syed 17 jaar en zat hij nog op de middelbare school.

De rechter besloot maandag de veroordeling ongedaan te maken, omdat de openbaar aanklager tijdens het proces bewijsmateriaal had achtergehouden dat Syed vrij had kunnen pleiten. Ook zou nieuw bewijsmateriaal zijn ontdekt dat Syed mogelijk vrijpleit en zouden twee andere verdachten in beeld zijn. Syed heeft altijd volgehouden niks met de moord op zijn ex-vriendin Lee te maken te hebben. Het meisje werd in februari 1999 gewurgd en half begraven gevonden in een park in Baltimore.

De openbaar aanklager krijgt van de rechter in Baltimore dertig dagen om een nieuwe rechtszaak tegen Syed te openen, of alle aanklachten tegen hem te laten vallen. In 2016 werd de veroordeling van Syed ook al ongedaan gemaakt door een rechtbank, maar die uitspraak werd drie jaar later door een hogere rechtbank herroepen. De uitspraak van maandag is definitief en kan niet door een hoger hof teruggedraaid worden. Syed mag daarom het verloop van de zaak thuis afwachten, onder huisarrest.

Podcast

De moord op Lee en de veroordeling van Syed kwamen in 2014 uitgebreid aan bod in de twaalf afleveringen van het eerste seizoen van de populaire podcast Serial. De audioserie is met meer dan 340 miljoen downloads de meest beluisterde podcast aller tijden. De bedenkster en presentatrice van de podcast, Sarah Koenig, was maandag in de rechtbank aanwezig. Dinsdag wordt een nieuwe aflevering van Serial uitgezonden, die over de zaak zal gaan, zo laat de productiemaatschappij weten.

De Amerikaanse televisiezender HBO besteedde ook aandacht aan de zaak en produceerde in 2019 de serie The case against Adnan Syed. Een van zijn advocaten zei in de serie dat DNA-sporen die op het lichaam van Lee gevonden waren niet van Syed waren. Naar deze DNA-sporen wordt nu meer onderzoek gedaan.

De familie van Lee voelt zich volgens haar broer ‘verraden’ en ‘verblind’ door het verloop van de zaak. Hij was ontdaan over de uitspraak van de rechtbank. ‘Voor mij is dit geen podcast. Dit is het echte leven: een nooit eindigende nachtmerrie die al meer dan 20 jaar duurt’, zei hij tegen de rechter. ‘Telkens wanneer ik denk dat het voorbij is, dat het is afgelopen, komt het altijd terug’, zei meneer Lee. ‘Het maakt mij en mijn moeder kapot’, voegde hij daar nog aan toe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in