camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

maandag 19 september 2022 om 16.59 uur

1Nieuwe minimumdoelen moeten starten in september 2023

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsverstrekkers hebben hun raamakkoord over de ontwikkeling van nieuwe eindtermen voorgesteld. De vernietigde minimumdoelen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs worden ‘gereduceerd en versoberd’ en krijgen een focus op Nederlands, talen en wiskunde-wetenschappen. Bedoeling is ook om aansluitend meteen werk te maken van nieuwe eindtermen voor de eerste graad van het secundair en voor het basisonderwijs. De timing is strak. In maart 2023 moeten de minimumdoelen voor de tweede en derde graad klaar zijn en vanaf september wordt gestart in de derde graad.

2Bijna 400.000 mensen kregen hun herfstprik al

 belga

Na een week in de herfstvaccinatiecampagne werden al 385.564 mensen gevaccineerd, zo blijkt uit cijfers van minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V). Het gaat om 268.221 mensen tussen 65 en 79 jaar (27,05 procent), 39.159 80-plussers (9,52 procent) en nog eens 78.184 mensen tussen 18 en 64 jaar.

Meer dan de helft van de volwassen Vlamingen kreeg al een uitnodiging in de bus. Bijna 1,4 miljoen afspraken werden ingepland. Meer dan twee op de drie 65-plussers hebben al een afspraak gemaakt, net als twee op de drie mensen met een verzwakte immuniteit. De komende twee weken worden nog eens bijna 800.000 prikken gezet.

3Queen heeft Londen verlaten

 reuters

Het lichaam van de Britse koningin Elizabeth II is rond 14.40 uur Belgische tijd bij triomfboog Wellington Arch in een rouwauto gezet. Van daar werd ze naar Windsor gebracht, waar haar laatste uitvaartplechtigheid plaatsvindt. Later op maandag wordt ze bijgezet in de St. George’s Chapel, waar ook haar man, prins Philip, werd begraven.

De uitvaartplechtigheid in Westminster Abbey werd bijgewoond door zowat 2.000 aanwezigen, onder wie koning Filip en koningin Mathilde.

4Europese gasprijs zakt tot laagste peil in twee maanden

De prijs van Europees gas op de internationale markten zet zijn daling voort. De toonaangevende Nederlandse TTF-future zakte maandagochtend met bijna 7 procent tot 175 euro per megawattuur. Dat is het laagste peil sinds 25 juli. Maar tegenover het jaargemiddelde voor deze periode kost aardgas nog altijd ongeveer zeven keer meer.

De maatregelen die heel wat landen in Europa hebben genomen om de energiecrisis te bekampen, beginnen effect te hebben, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg. Grootverbruikers als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben hun afhankelijkheid van Russisch gas afgebouwd. Daarnaast werkt ook de Europese Commissie aan maatregelen.

5Kerncentrale in Zuid-Oekraïne gebombardeerd

 epa-efe

De kerncentrale in Zuid-Oekraïne is gebombardeerd door het Russische leger. Dat zegt de Oekraïense uitbater Energoatom maandagochtend. De kerncentrale ligt ten zuiden van de stad Joezjno-oekrajinsk in de oblast Mykolajiv, op 350 kilometer van Kiev. ‘Op slechts 300 meter van de reactoren vond een krachtige ontploffing plaats’, aldus Energoatom op Telegram.

Volg alles over de oorlog in Oekraïne in onze blog.

6Bitcoin op laagste niveau sinds 2020

De waarde van de bitcoin zakte maandag met 6,7 procent naar 18.500 dollar, het laagste niveau sinds 2020. Cryptohandelaars zetten zich schrap voor de maatregelen die wereldwijd worden genomen om de recordinflatie tegen te gaan.

Ook andere cryptomunten zitten in een dip: Ether dook onder de kaap van de 1.300 dollar, voor het eerst in twee maanden. XRP en polkadot leden nog zwaardere verliezen. De waarde van alle 21.000 virtuele munten samen zakte tot zo’n 900 miljard dollar.

7Alec Segaert verovert zilver in tijdrit voor beloften

 belga

Op het WK wielrennen in het Australische Wollongong heeft Alec Segaert zilver gewonnen in de tijdrit bij de beloften (U23). De negentienjarige Segaert, een eerstejaarsbelofte, legde de 28,8 km af in 34:29. Daarmee was hij zestien seconden trager dan de drie jaar oudere Noor Soren Waerenskjold. Die haalde het in 34:13 (gem. 50,50 km/u). De Brit Leo Hayter vervolledigde het podium op 24 seconden. Lennert Van Eetvelt, de tweede Belgische deelnemer bij de beloften, eindigde als veertiende op 1:37 van de winnaar.

8800 mensen wonen begrafenis Michel Verschueren bij

 belga

In de Sint-Servaasbasiliek in Grimbergen hebben zo’n 800 mensen de begrafenis van Michel Verschueren (91), de voormalige manager van Anderlecht, bijgewoond. Onder anderen zijn zoon Michael Verschueren en Jan Mulder namen het woord. ‘Mister Michel’ leidde Anderlecht 23 jaar lang naar nieuwe hoogtes en werd geroemd om zijn doorzettingsvermogen en kracht. ‘Il faut le faire, et tu l’as fait’, besloot zijn zoon Michael Verschueren.

Nog aanwezig bij de begrafenis waren voormalige Anderlecht-spelers zoals Gilles De Bilde en Olivier Deschacht, maar ook de ‘président’ van Verschueren, Roger Vanden Stock, was aanwezig. Vincent Mannaert (Club Brugge), Michel Louwagie (AA Gent) en Sven Jaecques (Antwerp) vertegenwoordigden de concurrentie in de Belgische competitie. Ook Pro League-ceo Lorin Parys tekende present.

Binnenland
 1. Rousseau op partijcongres: ‘Extreemrechts geeft geen zak om gewone mensen’
 2. Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) waarschuwt voor opmars van gevaarlijke drug
 3. Familiedrama in Dendermonde: vrouw en kind omgebracht
 4. Hoofdverdachte legt bekentenissen af in onderzoek naar dubbele moord in Kraainem
 5. 22-jarige vrouw omgekomen bij zwaar ongeval op E17
 6. De Lijn mag jonge zwartrijders niet beboeten
 7. ‘Als deze boodschap wordt beluisterd, heeft Allah ons toegelaten om toe te slaan’
 8. Zillion-gekte doet ons dromen van extravagant feesten zoals in de nineties
 9. Financieel wanbeheer deed Gent Jazz en Jazz Middelheim de das om
 10. NMBS keurt beheerscontract goed, en stelt investeringen uit
 11. Twee keer man met mes opgepakt in Brussel
 12. Almaar meer mensen sterven aan dementie
 13. Woonzorgcentrum De Linde onder verhoogd toezicht na ‘aanhoudende problemen’
 14. Wat zijn de leukste bordspellen voor jong en oud?
 15. Waarom België een draaischijf blijft voor Russische edelstenen
 16. ‘De hele tijd horen dat je een prutser bent, kruipt in de kleren’
 17. Makro-personeel betoogt aan rechtbank: ‘De directie lacht ons uit in ons gezicht’
 18. Gouverneur plaatst Sint-Truiden onder verscherpt toezicht: ‘Hoog tijd om zelf tussen te komen’
 19. West-Vlamingen verliezen zetel in Vlaams Parlement aan Vlaams-Brabanders
 20. Rookverbod in attractieparken, dierentuinen en speeltuinen op komst

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen