camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

PODIUM 

Acteursgilde bekroont Valentijn Dhaenens

maandag 19 september 2022 om 3.25 uur

Valentijn Dhaenens in ‘Het gezin van Paemel’, in alle rollen. Wendy Marijnissen

Valentijn Dhaenens heeft in de categorie 30+ de jaarlijkse Theaterprijs van de Acteursgilde gewonnen. Een tienkoppige jury bekeek samen een honderdtal voorstellingen en koos daaruit de drie beste acteerprestaties van het voorbije seizoen. Tweehonderd leden van de beroepsvereniging voor professionele acteurs brachten vervolgens hun stem uit. In navolging van de Ensors waren de nominaties voor het eerst genderneutraal.

Dhaenens was bij de topfavorieten. In Het gezin van Paemel speelt hij alle achttien personages uit Cyriel Buysses boerenklassieker zelf, deels live, deels als hologram. Een ‘grandioze tour de force van een absolute vakman’, klinkt het bij de jury. Ook onze krant was enthousiast over deze ‘masterclass in timing en transformatie’.

   • Het Theater gaat de boer op

Sartre en de Beauvoir, een duet tussen de klasbakken Sien Eggers en Frank Focketyn in een regie van filosoof Stefaan Van Brabant, is dan weer het ensemblespel dat er met kop en schouders bovenuit stak qua ‘poëzie, spelplezier, lef en puurheid’. Eggers was voor dezelfde rol genomineerd voor de Nederlandse Theo d’Or, maar moest Hadewych Minis laten voorgaan.

In de categorie meest gewaardeerde prestatie m/v/x onder 30 jaar ging Pepijn Ronaldo met de hoofdprijs lopen. In het tragikomische Sono io? staat de 23-jarige telg uit de bekende circusfamilie samen met zijn vader op het podium. De jury looft hun perfecte symbiose en Pepijns feilloze techniek.

De prijzen zijn de voorbije week uitgereikt op het Theaterfestival. Alle winnaars waren met hun voorstelling geselecteerd voor het festival en werden na afloop op het podium verrast. (cds)

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen