Tyfoon Nanmadol veroorzaakt schade in Japan, geen doden
  Foto:  EPA-EFE

De tyfoon Nanmadol en de zware regenval hebben veel materiële schade veroorzaakt in het zuiden van Japan. Er vielen ook verschillende gewonden, maar voorlopig zijn er geen dodelijke slachtoffers gemeld – onder meer dankzij een grootschalige evacuatie.

Duizenden inwoners van het gebied moesten zich in veiligheid brengen en het trein- en vliegverkeer werd beperkt door de storm.

Het zuidelijke eiland Kyushu werd het zwaarst getroffen door de storm. De prefectuur Kagoshima staat onder de strengste tyfoonwaarschuwing van de Japanse meteorologen. Veel inwonders zijn naar noodopvangcentra gegaan, sommigen zelfs naar de naburige prefectuur Miyazaki.

Tyfoon Nanmadol veroorzaakt schade in Japan, geen doden
Foto:  AFP

Het Meteorologische instituut van het land had eerder al gewaarschuwd voor ‘ongeziene’ risico’s van de storm. Er werden windstoten verwacht tot 270 kilometer per uur. Zo’n twee miljoen mensen kregen zaterdag de dringende raad om zich te evacueren.

Japan heeft wel de tsunamiwaarschwuing ingetrokken die het had uitgegeven, nadat het nabijgelegen Taiwan werd geraakt door een zware aardbeving. De tyfoon werd geclassificeerd als een ‘zware’ storm, het hoogste niveau in Japan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in