Rechter benoemt onafhankelijke controleur in onderzoek naar geheime documenten Trump
  Foto:  AP

Een rechter heeft donderdag een onafhankelijke raadsman benoemd om de documenten te beoordelen die tijdens de huiszoeking op het landgoed van oud-president Donald Trump zijn gevonden.

Rechter Raymond Dearie (78) uit New York moet die rol op zich nemen, zo besloot een rechter donderdagavond (lokale tijd). De controleur komt er op verzoek van Trump. Dearie was een van de twee kandidaten die door de oud-president voor de functie werden voorgesteld.

De advocaten van Trump noemen een onafhankelijke derde partij ter beoordeling van het materiaal dat in Trumps landgoed Mar-a-Lago gevonden werd ‘een belangrijke controle op de regering’. Eerder deze week had het ministerie van Justitie al duidelijk gemaakt dat het instemde met de benoeming van Dearie.

‘Special master’

Dearie wordt een zogeheten ‘special master’, die de inhoud moet beoordelen van de documenten die de FBI vorige maand bij een huiszoeking op Trumps landgoed in Florida in beslag heeft genomen. Dearie moet onder meer beoordelen of er tussen de papieren documenten zitten die vallen onder het recht van een Amerikaanse president om bepaalde vertrouwelijke informatie niet te delen met de rechterlijke macht.

Dearie werkt als rechter bij de federale rechtbank van Brooklyn. Hij heeft daar vanwege zijn leeftijd een aparte status, zodat hij minder zaken hoeft te behandelen dan zijn collega’s. In de jaren 80 was Dearie de Amerikaanse procureur in Brooklyn, waar hij zich volgens The Washington Postvooral bezighield met het berechten van gangsters, bendeleiders en financiële fraudeurs.

De FBI nam begin augustus ruim 11.000 overheidsdocumenten mee van Trumps landgoed Mar-a-Lago. Ook werd beslag gelegd op lege mappen die gemarkeerd waren als ‘geheim’. Dat zou erop kunnen wijzen dat nog niet alle door Trump mee naar huis genomen documenten teruggevonden zijn. The Washington Postmeldde eerder dat bij de huiszoeking documenten gevonden zijn met informatie over de nucleaire capaciteit van een buitenlandse regering.

De rechter oordeelde donderdag ook dat de FBI het onderzoek naar de geheime documenten niet meteen mag voortzetten. Het ministerie van Justitie had daarom gevraagd, nadat Trump er bij de rechter op had aangedrongen het strafrechtelijk onderzoek stil te leggen in afwachting van een arbiter.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in