R. Kelly schuldig aan seksueel misbruik minderjarigen
R. Kelly in de rechtbank in Chicago in 2019.  Foto:  AFP

De Amerikaanse zanger R. Kelly is schuldig bevonden aan het seksueel misbruiken van minderjarigen en het maken van beelden van seksueel misbruik van kinderen. Dat heeft een rechtbank in Chicago woensdag bepaald.

De 55-jarige muzikant stond terecht voor dertien aanklachten, waaronder seksuele uitbuiting van een minderjarige, het maken van beelden van seksueel misbruik van kinderen en het aanzetten van een minderjarige tot onwettig seksueel gedrag. Hij werd vrijgesproken op zeven punten, waaronder alle aanklachten in verband met samenzwering.

Het proces duurde vijf weken. Juryleden hoorden vier van Kelly’s vermoedelijke slachtoffers, die allemaal getuigden dat ze minderjarig waren toen de zanger hen seksueel begon te misbruiken. Hun beschuldigingen tegenover Kelly werden onderschreven door dertig getuigen.

Kelly, wiens echte naam Robert Sylvester Kelly is, werd berecht samen met twee medeverdachten, voormalig bedrijfsleider Derrel McDavid en partner Milton ‘June’ Brown, maar die werden onschuldig bevonden.

Het vonnis wordt op een later tijdstip bekendgemaakt, maar Kelly riskeert opnieuw tientallen jaren gevangenisstraf. In juni werd de gevallen r&b-ster in New York al veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens onder meer ontvoering, seksuele uitbuiting en mensenhandel.

Kelly stond in 2008 al eens terecht voor het maken van beelden van seksueel misbruik van kinderen, nadat in 2002 een videoband was opgedoken waarop hij seks had met een meisje dat vermoedelijk minderjarig was. Hij werd destijds vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat het meisje op de beelden daadwerkelijk minderjarig was.

Er lopen nog twee andere rechtszaken tegen Kelly. In de staat Illinois is hij aangeklaagd wegens ernstig seksueel misbruik van een minderjarige en in de staat Minnesota lopen aanklachten tegen hem voor prostitutie met een minderjarige.

Kelly werd wereldberoemd in de jaren 90, vooral met het nummer ‘I believe I can fly’. Hij schreef ook Michael Jackson’s nummer 1-hit ‘You are not alone’. R. Kelly heeft wereldwijd 75 miljoen albums verkocht en won voor zijn muziek drie Grammy awards.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in