camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 14 september 2022 om 17.00 uur

1Oekraïens president Zelenski bezoekt Izjoem

Volodimir Zelenski tijdens zijn bezoek aan de heroverde stad Izjoem.   afp

Oekraïens president Volodimir Zelenski heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de stad Izjoem. Die werd afgelopen weekend bevrijd door Oekraïense troepen, als deel van een succesvol tegenoffensief in het noordoosten. ‘Je kan misschien wel tijdelijk ons land bezetten, maar onze bevolking bezetten lukt nooit’, zei hij na afloop van een ceremonie waarbij de Oekraïense vlag werd geëerd.

2Stormweer dwingt F-16 tot noodlanding in Oostende

F-16 maakt een veilige noodlanding op de luchthaven van Oostende.   rr

Een F-16 van het Belgische leger heeft een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Oostende. Het vliegtuig was geraakt door bliksem. Niemand raakte gewond, maar twee vluchten werden afgeleid naar Brussels Airport, waaronder de vlucht uit Porto met de spelers van Club Brugge aan boord.

3Britten nemen afscheid van overleden koningin

Mensen komen massaal samen voor de laatste doortocht van de kist van koningin Elizabeth II naar Westminster Hall.  ap

Vannacht hebben duizenden mensen in Londen de nacht doorgebracht op straat om een laatste groet te brengen aan koninging Elizabeth II. Woensdag maakte de kist van de koningin haar laatste tocht van Buckingham Palace naar Westminster Hall, waar de koningin tot maandag wordt opgebaard. Volgende week volgt de uiteindelijke begrafenis en wordt ze overgebracht naar Windsor Castle.

4Xi Jingpin verlaat China voor het eerst sinds uitbraak corona

Xi Jingping op bezoek in Kazachstan om verdere samenwerking uit te diepen.  reuters

De Chinese leider Xi Jingping reist momenteel voor het eerst naar het buitenland sinds de uitbraak van het coronavirus. Zijn bestemming is Kazachstan. Hij zal er samen met zes andere Centraal-Aziatische leiders bespreken hoe de landen hun samenwerking kunnen uitdiepen. Ook voor het Westen is de eerste buitenlandse reis interessant. Want voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne gaat hij onder vier ogen spreken met de Russische president Vladimir Poetin.

5Topman Jumbo in de cel als verdachte in witwasonderzoek

Frits van Eerd.  Joren De Weerdt

Frits van Eerd, de topman van de Nederlandse retailketen Jumbo die ook actief is bij ons, moest na zijn verhoor in een witwaszaak naar de cel. Dat meldt de Nederlandse krant Financieel Dagblad. Intussen zouden al negen mensen aan de tand gevoeld zijn in een grootschalig onderzoek in Nederland, waarbij de ­Fiod (de Nederlandse BBI), de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland betrokken zijn.

6Honderdtal personeelsleden van Charles ontslagen: ‘Iedereen is woest’

Koning Charles III.  ap

Met de troonsbestijging van Charles zal ook zijn kantoor verhuizen van Clarence House, de officiële residentie van kroonprins Charles, naar Buckingham Palace, nog geen honderd meter verder. Maar voor iets minder dan 100 personeelsleden van de nieuwe koning – waaronder sommigen die al decennia voor Charles werkten – is daar geen plaats meer. Het zou gaan om secretarissen, boekhouders, woordvoerders en huispersoneel. Bijna honderd personeelsleden kregen in Clarence House te horen dat ze ontslagen worden. Dat meldde de Britse krant The Guardian.

7Duitsland overweegt nationalisering gasgigant Uniper

Steenkoolcentrale Heyden.  epa-efe

De Duitse regering overweegt om gasbedrijf Uniper te nationaliseren. Dat heeft het bedrijf woensdag aangegeven. De overheid heeft sinds een eerste reddingsoperatie in juli al een belang van 30 procent. Er is nog geen beslissing genomen, maar een verhoging van het belang tot een ‘significante meerderheidsparticipatie’ wordt overwogen.

8Baloise ontbindt contract van Toon Aerts na dopingzaak

Toon Aerts.  belga

Toon Aerts is niet langer renner bij Baloise Trek Lions. Dat heeft de wielerploeg bekendgemaakt. Aerts is verwikkeld in een dopingzaak en kreeg, met het veldritseizoen voor de deur, nog steeds geen uitsluitsel van de UCI. Zijn contract werd in onderling overleg ontbonden.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen