Baloise ontbindt contract van Toon Aerts na dopingzaak
Toon Aerts rijdt niet langer voor Baloise.   Foto:  belga

Toon Aerts is niet langer renner bij Baloise Trek Lions. Dat heeft de wielerploeg bekendgemaakt. Aerts is verwikkeld in een dopingzaak en kreeg, met het veldritseizoen voor de deur, nog steeds geen uitsluitsel van de UCI. Zijn contract werd in onderling overleg ontbonden.

Aerts testte in januari positief bij een dopingcontrole buiten competitie, maar het definitieve verdict laat nog op zich wachten. Dat ook het B-staal van de renner uitdraaide op een Adverse Analytical Finding – geen positieve dopingtest, maar wel afwijkende waarden – kreeg hij in mei al te horen, maar werd door de UCI niet gecommuniceerd.

Op 26 april diende de renner bij de UCI zijn dossier ter verdediging in, met onder andere haaranalyses die aantonen dat het gevonden product, Letrozol, zich al meerdere maanden en in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam van de renner bevond. Of er een oorzaak is gevonden – een vervuild voedingssupplement bijvoorbeeld – is niet duidelijk.

Het contract van Aerts bij Baloise Trek Lions liep eind december af. Hij wilde volgens de ploeg al andere oorden opzoeken. Nu is dus sneller een regeling getroffen.

Aerts reageert op Instagram

Aerts reageerde op Instagram. ‘Zondag start het nieuwe veldritseizoen en ik zal er helaas niet bij zijn’, schrijft hij. ‘Zoals velen heb ik maanden uitgekeken naar de start van het nieuwe seizoen. Ondanks de situatie waar ik momenteel inzit heb ik keihard gewerkt om er klaar voor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor was, maar zal het nog even niet kunnen tonen.

Aerts benadrukt dat er veel werk is gestoken in zijn verdediging. ‘Sinds we op 14 februari het bericht kregen van de UCI, hebben we hard gewerkt aan het onderzoek om zo goed mogelijk mijn onschuld te bewijzen. Op dit moment is er helaas nog geen definitieve beslissing genomen in het dossier. Omdat ik momenteel weinig kan betekenen voor de ploeg en ik ook geen uitzicht heb op ik weer zal kunnen aantreden, hebben we in onderling overleg beslist om onze samenwerking te stoppen. Ik wil hen graag bedanken voor de negen mooie jaren die we samen hebben gehad.’

‘In tussentijd blijf ik vastberaden werken op de fiets om mezelf te kunnen bewijzen als dit opnieuw mogelijk is’, zegt Aerts.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in