Topman Jumbo in de cel als verdachte in witwasonderzoek
Frits van Eerd.  Foto:  Robin Van Lonkhuijsen/anp

Frits van Eerd, de topman van de Nederlandse retailketen Jumbo die ook actief is bij ons, moest na zijn verhoor in een witwaszaak naar de cel. Dat meldt de Nederlandse krant Financieel Dagblad.

Intussen zouden al negen mensen aan de tand gevoeld zijn in een grootschalig onderzoek in Nederland, waarbij de ­Fiod (de Nederlandse BBI), de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland betrokken zijn. Het onderzoek richt zich volgens NRC onder meer op witwaspraktijken via transacties in onroerend goed, autohandel, contante betalingen en sponsorcontracten in de motorsport.

Frits van Eerd staat aan het hoofd van supermarktketen Jumbo, die in ons land vooral bekend is van het team van wielrenner Wout van Aert. Daarnaast verzamelt Van Eerd auto’s en is hij een actieve sponsor in de autosport, onder meer bij F1-kampioen Max Verstappen.

In een persbericht meldde Jumbo dat het onderzoek van de Fiod zich niet richt op het bedrijf Jumbo. ‘Wel worden er vragen gesteld aan Frits van Eerd.’ De politie en de Fiod hebben ook al zijn huis doorzocht, wat zelden gebeurt bij een ceo.

Witwassen en btw-fraude

Het onderzoek van de Fiod draait om het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude in de autohandel. De verdachten zouden via transacties in onroerend goed, autohandel, ‘onverklaarbare’ contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross geld en goederen hebben witgewassen.

Eerder is ook al een andere verdachte aangehouden. Hoofdverdachte Theo E. is de voormalige leidinggevende van een motorcrossteam waaraan Jumbo sponsorde.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in