Kenneth Star (76), speciale aanklager in Lewinsky-affaire, overleden
Kenneth Star in 2021.  Foto:  Gage Skidmore CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

De voormalige speciale aanklager Kenneth Starr is dinsdag op 76-jarige leeftijd overleden. Hij leidde in 1998 de aanklacht tegen de Democratische president Bill Clinton in de Monica Lewinsky-affaire.

‘Kenneth Starr stierf in een ziekenhuis in Houston als gevolg van complicaties na een operatie’, klinkt het bij de familie.

Starr kreeg in de jaren 90 van de vorige eeuw bekendheid door zijn naspeuringen in het Whitewater-schandaal, betreffende vastgoedinvesteringen van onder meer Bill en Hillary Clinton. Zijn bevoegdheid werd later uitgebreid met onderzoek naar het vermeend plegen van meineed en belemmering van de rechtsgang door president Clinton, zaken die verband hielden met diens geruchtmakende affaire met Monica Lewinsky en seks in het Witte Huis.

Op grond van het ‘Starr-rapport’, ook als boek een groot commercieel succes, stemde het Huis van Afgevaardigden in met het afzetten van Clinton. De Senaat bevestigde die conclusie niet met de vereiste tweederdemeerderheid en liet de president in functie.

Starr kwam in 2016 zelf in opspraak, toen hij ontslag moest nemen als hoofd van de Baylor University nadat was gebleken dat aanklachten wegens verkrachting door atleten van die instelling onder tafel waren geveegd. In 2020 trad Starr ook op als advocaat voor Donald Trump, die in een impeachmentprocedure was terechtgekomen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in