camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Retail

Jumbo-topman verhoord in witwasonderzoek

Frits van Eerd, de topman van de Nederlandse retailketen Jumbo die ook actief is bij ons, is gisteren verhoord in het kader van een grootschalig witwasonderzoek.

woensdag 14 september 2022 om 3.25 uur

Frits van Eerd, ceo van Jumbo. Joren De Weerdt

In dat onderzoek zouden negen mensen aan de tand gevoeld zijn. Het is een grootschalig onderzoek in Nederland waarbij de ­Fiod (de Nederlandse BBI), de politie, het Functioneel Parket en het parket Noord-Nederland betrokken zijn. Het onderzoek richt volgens de website NRC.nl onder meer op witwaspraktijken via transacties in onroerend goed, autohandel, contante betalingen en sponsorcontracten in de motorsport.

Frits van Eerd is autoverzamelaar en zelf actief in de motorsport. Jumbo heeft sponsordeals in de motor- en autosport, zoals met het team van Formule 1-cou­­reur Max Verstappen. Jumbo is bij het grote publiek bekend van wielersponsoring, maar dat luik staat buiten het onderzoek. Wout van Aert koerst, zoals bekend, voor het team Jumbo-Visma.

Jumbo stuurde gisteren een persbericht uit waarin het zegt dat het onderzoek van de Fiod zich niet richt op het bedrijf Jumbo. ‘Wel worden er vragen gesteld aan Frits van Eerd.’

Fiod-rechercheurs hebben ’s ochtends invallen gedaan in de woning van Van Eerd in het Brabantse Heeswijk-Dinther en het Jumbo-hoofdkantoor in Veghel. De Fiod zou zich op het hoofdkantoor hebben gemeld om ‘persoonlijke bezittingen en communicatie’ van Van Eerd veilig te stellen. Volgens Nederlandse journalisten hebben Fiod-rechercheurs dozen uit de woning van Van Eerd meegenomen.

Volgens Het Financieele Dagblad is het zeer uitzonderlijk dat de Fiod een inval doet bij de ceo van een groot bedrijf. Jumbo is de een-na-grootste supermarkt­keten van Nederland, met een jaaromzet van bijna 10 miljard en meer dan 700 winkels in Nederland en België. Het bedrijf is in handen van Frits van Eerd, zijn vader Karel en zussen Colette en Monique. De familie is ook mede­-eigenaar van de warenhuisketen Hema.

Hoofdverdachte

Het onderzoek van de Fiod draait om het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude in de autohandel. De verdachten zouden via transacties in onroerend goed, autohandel, ‘onverklaarbare’ contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross geld en goederen hebben witgewassen.

De Fiod heeft een 58-jarige man aangehouden als hoofdverdachte. Volgens ingewijden gaat het om de oud-motorcrosser Theo E. uit het Drentse dorpje Gasteren. E. gaf in het verleden leiding aan een motorcrossteam waarvan Jumbo sponsor was. Ook bracht hij autoracers die een geldschieter zochten in contact met raceliefhebber Frits van Eerd, waarna hun bolides van grote ­gele Jumbo-stickers werden voorzien. Hoofdverdachte E. werd eerder in verband gebracht met Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces rond de Nederlandse crimineel Willem Holleeder.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen