Telenet reageert streng op woke-debat in ‘De tafel van vier’: ‘Wat daar gebeurde, was gewoon verkeerd’
Wat in de eerste aflevering van ‘De tafel van vier’ gebeurde, was ‘gewoon verkeerd’, stelt Telenet.  Foto:  play4

In een post op sociale media heeft Telenet, de eigenaar van SBS, zich verontschuldigd voor het veelbesproken woke-debat in de talkshow De tafel van vier met Gert Verhulst. ‘Wat daar gebeurde, was gewoon verkeerd’, klinkt het.

Telenet is de eigenaar van SBS Media Belgium, het bedrijf waar zenders als Play4 onder vallen. Op die zender werd op maandag 5 september de eerste aflevering van De tafel van vier uitgezonden. Daarin hield presentator Gert Verhulst een debat over wokeness en de gevoeligheden die daarmee gepaard gaan. De programmamakers en Verhulst werden daarna bedolven onder kritiek, onder meer omdat Verhulst meerdere keren het n-woord gebruikte. Tijdens het debat kwam nochtans duidelijk naar voren hoe gevoelig dat ligt. Ook intern was er kritiek. Zo stapte een redacteur van het programma op.

Na Verhulst, die zich dinsdag tijdens de daaropvolgende aflevering verontschuldigde, biedt nu ook Telenet excuses aan in een lange post op Linkedin. ‘Wat in De tafel van vier gebeurde, was gewoon verkeerd. Laat ons daar heel duidelijk over zijn. Iedereen een stem geven. Het debat openen, zonder taboes. Daarvan zijn wij grote voorstander. Maar we trekken ook grenzen waar broodnodig’, klinkt het.

Volgens Telenet kan een sereen debat ‘slechts gevoerd worden in een veilige omgeving, met een verscheidenheid aan sprekers en meningen aan tafel’, gaat het verder. ‘We veroordelen ook het gebruik van het n-woord ten zeerste en vinden het vreselijk dat dit vandaag nog kon gebeuren. Het zorgde ook binnen de Telenet-muren voor veel verontwaardiging. Het gebrek aan inzicht dat op het voorval volgde, toont bovenal aan dat er nog veel te leren is.’

‘Het is niet aan de meerderheid om te beoordelen wat kwetsend is voor minderheidsgroepen. Het is wél de opdracht van ons allemaal om aandachtig te luisteren, grenzen te respecteren en zo actief mee te bouwen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich welkom voelt’, gaat het verder. ‘We zijn de kritische stemmen dankbaar voor hun waardevolle inzichten en nemen hun feedback mee om ons beleid binnen de Telenet Group verder aan te scherpen’, besluit het bedrijf.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in