camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

proces-22/3

Vraag om Didier Reynders te horen als getuige in proces 22/3

dinsdag 13 september 2022 om 3.25 uur

Didier Reynders. getty

Een van de burgerlijke partijen in het assisenproces over de aanslagen van 22 maart 2016 heeft maandag ­gevraagd om Didier Reynders (MR), de huidige Europese commissaris voor Justitie, te laten ­getuigen als voormalig ­minister van Buitenlandse ­Zaken. Dat heeft te ­maken met de vrijlating in 2012 van de beschuldigde Oussama Atar uit een Iraakse gevangenis.

Atar wordt beschouwd als ­organisator van de aanslagen. Hij is in 2017 vermoedelijk omgekomen in Syrië en staat bij verstek terecht. Hij was in 2005 tot ­levenslang veroordeeld in Irak, later werd zijn straf verminderd tot tien jaar cel. In België werd toen een campagne opgezet om Atar, die zogezegd zwaar ziek was, vrij te krijgen. In 2010 werd voor het Brusselse Justitiepaleis, in ­aanwezigheid van politieke ­figuren, een demonstratie ­georganiseerd om hem vrij te ­krijgen.

In 2012 werd Atar uitgeleverd aan België, waar hij werd ­verhoord door de federale politie en het openbaar ministerie, ­alvorens te worden vrijgelaten.

Eind 2013 vertrok Atar, nadat hij een paspoort had gekregen, vanuit België naar ­Tunesië. Hij werd daar gearresteerd maar werd daarna weer vrijgelaten. In de loop van 2014 vertrok hij naar Syrië.

Naar aanleiding daarvan vraagt de burgerlijke partij dat Reynders persoonlijk wordt ­gehoord, om hem te vragen welke acties door het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ondernomen.

Ook drie Brusselse politici

Dezelfde burgerlijke ­partij wil ook dat het voormalige Brussels Parlementslid Ahmed El Khannouss (CDH), de Molenbeekse fractieleider Jamal Izkaban (PS) en het Brussels ­Parlementslid Zoé Genot (Ecolo) worden ­gehoord. De drie hebben in het verleden verscheidene acties voor de vrijlating van Oussama Atar ­gevoerd, waaronder die in 2010.

De voorzitster van het hof van assisen velt volgende week ­donderdag een arrest over de ­getuigenlijsten.

(me, belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen