camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

televisie

WK voetbal beïnvloedt nu al de kijkcijfers

Op het eerste gezicht lijkt VTM na een week de grote verliezer in de kijkcijfertabellen, maar de waarheid is genuanceerder.

dinsdag 13 september 2022 om 3.25 uur

 vrt

Er gebeurde sinds begin september veel op het tv-scherm, maar misschien wel het veelbetekenendste was dat maar één programma meer dan een miljoen kijkers had: Chantal, de zondagavond­fictiereeks op Eén, en dat al twee weken op rij. Zelfs Thuis, dat vorig jaar in de eerste week van september de kaap van 1 miljoen rondde, slaagde daar vorige week niet één keer in.

Ook het VTM-kanon Blind ­getrouwd scoorde ondermaats. Het kon op maandag 5 september maar 400.000 kijkers bekoren. Het vorige seizoen, dat uitgezonden werd vanaf februari 2021, ging nog van start met meer dan 811.000 kijkers.

VTM stapelde ­vorige week trouwens de teleurstellende cijfers op. Ook dinsdag, bijvoorbeeld, bleven de premières van Paul Jambers, back to the nineties en De schaal van Pascale (met Pascale Naessens) onder de 200.000 kijkers. Beste kijkers haalde op woensdag slechts 212.000 kijkers en ook Het jachtseizoen scoorde teleurstellend (287.000).

De allerslimste mens

Dat doet de indruk ontstaan dat vorige week minder mensen dan vorige jaren lineair televisie keken. Dat wordt bij SBS (Play4 en Play5) met klem ontkend. ‘Op weekdagen is in vergelijking met dezelfde week vorig jaar méér gekeken’, zegt woordvoerder Niels Pittevils. ‘Dat is vooral te verklaren door De allerslimste mens ter wereld.’ Om niet te concurreren met het WK voetbal in Qatar, dat eind november begint, ging de ­jubileumeditie van de populaire tv-quiz nu al van start. Dat veroorzaakte een verschuiving van ­kijkers naar Play4, stelt SBS. De ­allerslimste mens heeft door die vervroeging zelf lichtjes minder kijkers dan vorig jaar, omdat er ­later op het seizoen – op donkere dagen – doorgaans meer mensen tv-kijken.

En De tafel van vier? Het veel­besproken actuaprogramma met Gert Verhulst begon maandag met 201.000 kijkers, maar was donderdag weggezakt tot 142.000 kijkers. ‘Als je de uitgestelde kijkers en die van de heruitzendingen erbij telt, haalde het gemiddeld 312.000 kijkers’, aldus nog Pittevils. Net als Blind getrouwd, overigens. Op maandag 5 september kreeg het hevige concurrentie van Down the road (818.000) en De allerslimste mens. Maar VTM laat aan De Standaard weten dat er intussen 743.000 mensen naar de eerste aflevering keken, inclusief alle uitgestelde kijkers en kijkers van heruitzendingen. Voor VTM is het nog te vroeg om daar conclusies uit te trekken.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen