camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Banken

KBC oogst felle kritiek met reclame om ‘in het rood te gaan’

KBC Bank moest ­gisteren door het stof wegens haar onlinereclame die in het rood gaan ‘tijdens de herfstmaanden’ promoot.

dinsdag 13 september 2022 om 3.25 uur

 Marc Herremans

Een pushbericht op de app van KBC viel gisteren slecht bij ge­bruikers van sociale media. ‘Extra budget nodig om de herfst­maanden door te komen? Ga tijdelijk tot 750 euro onder nul op je rekening. Ontdek hoe.’

Zo’n tijdelijke budget­overschrijding is een dure vorm van krediet. Op jaarbasis kost dat 9,39 procent. De timing van de promotie om in het rood te gaan, is des te opmerkelijk nu de media bol staan van berichten van mensen die zeggen dat ze hun energie­factuur niet kunnen betalen.

Volgens KBC wordt die link ten onrechte gelegd. ‘September is de typische terug-naar-school-periode waar gezinnen extra uitgaven hebben. We begrijpen dat sommigen een verband leggen met de energiecrisis, maar die was niet het voorwerp van dit pushbericht’, zegt Stef Leunens, woordvoerder bij KBC Groep.

‘We begrijpen dat sommigen een link met de energiecrisis zien, maar die was niet het voorwerp van dit pushbericht’ Stef Leunens  Woordvoerder KBC

Nog volgens Leunens gaat het ook niet om een klassieke mailing- of onlinecampagne. ‘Het is eigen aan een app dat je er berichten langs verstuurt. Als je de app opstart of afsluit, krijgt de klant een kort pushbericht waarin een product of dienst wordt voorgesteld. Maar die gaan over verschillende thema’s. Sommigen kregen bijvoorbeeld een bericht over huurwaarborgen te zien.’

In het rood gaan op je zichtrekening, is per definitie te mijden. Het is de duurste vorm van krediet. Een persoonlijk krediet van enkele duizenden euro’s kost op jaarbasis ­ongeveer de helft.

Te strenge voorwaarden

Volgens KBC maken maar weinig mensen gebruik van een tijdelijke budgetoverschrijding.

De banksector sprak vorige week af dat hij voor mensen die in geldproblemen zitten door hun hoge energiefacturen, tijdelijk een betaalpauze zal geven op de aflossing van hun woonkrediet.

Tot 12 maanden lang zou alleen kapitaal terugbetaald moeten worden. Test-Aankoop vindt de voorwaarden die de banken stellen aan de lening streng. Wie van deze faciliteit gebruik wil maken, moet eerst een afbetalingsplan aan­vragen bij zijn energieleverancier. Want die is volgens de banken de eerste betrokkene. Een andere voorwaarde is dat het appeltje voor de dorst dat men bij de banken aanhoudt, minder dan 10.000 euro moet bedragen. En men mag niet op de officiële lijst van wanbetalers staan.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) heeft al ­gezegd dat de voorwaarden te streng zijn. Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open VLD) wil in debat gaan met de banken over hoe zij consumentenkredieten promoten.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen