camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 9 september 2022 om 17.00 uur

1Oekraïense troepen verbazen met aanzienlijke opmars in noordoosten van het land

De Russische strijdkrachten lijken in het noordoosten van Oekraïne overvallen door de ongeziene kracht van het Oekraïense offensief. Een paar dagen geleden was de Oekraïense stad Balaklija nog maar bevrijd. Vandaag slaagde een groep Oekraïense soldaten erin om de rand van de stad Koepjansk te bereiken, een stad zo’n 60 kilometer van Balaklija. ‘Het feit alleen al van een doorbraak in onze linies is al een substantiële overwinning voor de Oekraïense strijdkrachten’, gaf een door Rusland aangestelde ambtenaar van Charkov toe op de Russische staatstelevisie.

Volg alles over het conflict in Oekraïne in onze blog.

2Koning Charles III groet publiek aan Buckingham Palace

Koning Charles III, de nieuwe koning van het Verenigd Koninkrijk, heeft het publiek aan Buckingham Palace in Londen begroet. Hij stapte even uit zijn auto en schudde de handen van mensen uit het publiek. Charles was zichtbaar geëmotioneerd. Het publiek riep ‘God save the king’. Zijn echtgenote Camilla Parker-Bowles, de nieuwe koningin-gemalin, stond hem bij.

3Voorzitter Vlaamse Jeugdraad verhoord na vondst drugs in ouderlijk huis

 Nattida-Jayne Kanyachalao

Bij een huiszoeking in de ouderlijke woning van Amir Bachrouri (19), voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad, hebben speurders bijna 20 kilogram cocaïne en cannabis gevonden. Bachrouri werd opgepakt, maar mocht na verhoor beschikken. Ook zijn moeder en minderjarige zus werden ondervraagd, maar mochten na het verhoor weer naar huis. Bachrouri ontkent iets met de drugs te maken te hebben. ‘We hebben alle vertrouwen in het verdere verloop van het gerechtelijk onderzoek en zullen hieraan onze volledige medewerking verlenen’, schreef hij in een mededeling.

4Premier League-wedstrijden dit weekend uitgesteld door overlijden van Queen Elizabeth

Na een overleg vrijdagochtend werd beslist om alle Premier League-wedstrijden van dit weekend uit te stellen. Eerder werd onder andere de Tour of Britain al vroegtijdig stopgezet na het overlijden van koningin Elizabeth. ‘Om haar buitengewone leven en bijdrage aan de natie te eren, en als teken van respect, zullen de Premier League-wedstrijden van dit weekend worden uitgesteld, inclusief de wedstrijd van maandagavond’, klinkt het in een statement. Ook de Britse centrale bank stelde als reactie op het overlijden van de Queen haar vergadering over het monetaire beleid uit. Die was normaal gezien voor volgende week donderdag gepland.

5Benzineprijs daalt onder 1,7 euro

De benzineprijs daalt onder 1,7 euro. Daardoor treedt het cliquetsysteem in werking, wat maakt dat de accijnzen opnieuw kunnen stijgen. De maatregel geldt alleen voor benzine. De accijnzen op diesel blijven onveranderd. ‘Er is een verschil van meer dan 30 cent tussen benzine en diesel. Logisch dus dat de korting die de regering geeft voor beide producten niet langer even groot moet zijn’, klinkt het op het kabinet-Financiën.

6Noord-Korea machtigt preventieve nucleaire aanvallen

 afp

Een nieuwe wet in Noord-Korea machtigt het land om een preventieve nucleaire aanval uit te voeren. De wet roept het land uit tot een ‘verantwoordelijke kernmacht’ en stelt dat er niet langer te onderhandelen valt over de kernwapens die het land bezit. Met deze nieuwe wet is ‘de status van ons land als nucleair bewapende staat onomkeerbaar geworden’, stelt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un volgens het staatspersbureau KCNA.

7Groen licht voor wetsontwerp bestuurlijke handhaving dat lokale besturen beter wapent tegen criminaliteit

Het federale kernkabinet heeft vrijdagochtend voor een eerste keer zijn fiat gegeven aan een wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat lokale ­besturen meer slagkracht geeft in de strijd tegen ­ondermijnende criminaliteit, ­zoals de witwas van opbrengsten uit drugs- of ­mensenhandel. Grote steden zijn al lang vragende partij voor zo’n wet ‘bestuurlijke handhaving’, maar dat stootte altijd op verzet van linkse en Franstalige partijen.

8Engie krijgt meer dan 600.000 euro aan Vlaamse subsidies

 epa-efe

Engie sleepte in de eerste helft van dit jaar voor 609.497 euro aan Vlaamse subsidies in de wacht voor een groenestroomproject, terwijl de energiereus superwinsten maakt door de hoge energieprijzen. Die aanvraag zou kaderen in de ‘call groene stroom’, waarmee de Vlaamse ­regering al een aantal jaar steun voorziet voor individuen en bedrijven die investeren in zonnepanelen of windturbines.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen