Alle Premier League-wedstrijden dit weekend uitgesteld door overlijden van Queen
Minuut stilte voor het begin van de tweede helft in FC Zürich - Arsenal, donderdagavond.  Foto:  AP

Na een overleg vrijdagochtend werd beslist om alle Premier League-wedstrijden van dit weekend uit te stellen. Eerder werd onder andere de Tour of Britain al vroegtijdig stopgezet na het overlijden van koningin Elizabeth. Intussen werd een rouwperiode aangekondigd tot zeven dagen na de uitvaart, waardoor er in die periode mogelijk ook geen sportwedstrijden zullen afgewerkt worden.

Het zat er al even aan te komen, maar het is nu ook officieel: er zijn dit weekend geen Premier League-wedstrijden uit respect voor het overlijden van de Queen. ‘Om haar buitengewone leven en bijdrage aan de natie te eren, en als teken van respect, zullen de Premier League-wedstrijden van dit weekend worden uitgesteld, inclusief de wedstrijd van maandagavond’, klinkt het in een statement.

Richard Masters, Chief Executive van de Premier League, zei het volgende: ‘Wij en onze clubs willen hulde brengen aan de lange en onwrikbare dienst van Hare Majesteit aan ons land. Als onze langstzittende vorstin is ze een inspiratie geweest en laat ze een ongelooflijke erfenis na van een leven vol toewijding. Dit is een enorm verdrietige tijd, niet alleen voor de natie, maar ook voor de miljoenen mensen over de hele wereld die haar bewonderden, en we rouwen samen met iedereen om haar heengaan.’

Verdere info over wat er met de andere Premier League-wedstrijden tijdens de rouwperiode gebeurt, is nog niet bekend. Vrijdagochtend werd een periode van nationale rouw van zeven dagen afgekondigd, die ingaat na de begrafenis van de Queen. Al is er geen verplichting tot uitstel van de overheid.

Ook wanneer de wedstrijden van komend weekend ingehaald zullen worden, is nog onduidelijk. De voetbalkalender zat dit seizoen al eivol vanwege het aankomende WK in november en december.

In de Championship (de Engelse tweede klasse voetbal), de League One en de League Two zijn alle wedstrijden van dit weekend eveneens uitgesteld. Vincent Kompany nam het normaal gezien vrijdagavond met Burnley op tegen Norwich, maar die match gaat dus niet door. Ook de wedstrijden in de Scottish Championship, de Schotse tweede klasse voetbal worden vrijdag afgelast.

De Britse voetbalploegen die donderdagavond in actie kwamen in de Europa League en Conference League brachten al een eerbetoon aan de overleden koningin. Voordat FC Zürich en Arsenal hun tweede helft aftrapten, werd er een minuut stilte gehouden. Manchester United, West Ham United en het Schotse Heart of Midlothian deden hetzelfde voor de aftrap van hun wedstrijden. Fans van West Ham zorgden ook voor een beklijvend moment door het nationale volkslied God Save The Queen te zingen.

De organisatie van de Tour of Britain kondigde donderdagavond al aan dat de zesde etappe van vrijdag afgelast wordt en ook de etappes in het weekend zijn geschrapt. Ook de cricketwedstrijden die vrijdag zouden plaatsvinden, zijn afgelast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in