Gezinnen in geldnood kunnen één jaar lang alleen intrest op woonkrediet aflossen
De betaalpauze van de kapitaalaflossing op het woonkrediet duurt 12 maanden.  Foto:  Bart Dewaele

Gezinnen die in betalingsnood komen door de energiecrisis kunnen hun bank vragen één jaar lang alleen rente op hun woonkrediet te betalen. Ze mogen echter maar 10.000 euro spaargeld hebben en dat is te streng, zegt economieminister Pierre-Yves Dermagne (PS).

Dat blijkt uit een persbericht van de bankenfederatie Febelfin. Eerder al berichtte deze krant dat banken werkten aan een plan om gezinnen in betaalmoeilijkheden voorlopig enkel intrest te laten betalen. Het betalingsuitstel kan aangevraagd worden vanaf 1 oktober en tot en met 31 maart 2023.

De betaalpauze van de kapitaalaflossing op het woonkrediet duurt 12 maanden. Dat is twee keer zo lang als de pauze die de banken voorstelden bij de start van de pandemie. Banken zullen net als tijdens de pandemie de looptijd van de lening van het woonkrediet verlengen. Deze keer met een jaar. Er komt deze keer wel geen uitstel van de rente-aflossingen.

‘Grens 10.000 euro spaargeld te streng’

Wie een woonkrediet heeft moet de betaalpauze wel zelf aanvragen. En er zijn enkele voorwaarden. Zo moet het woonkrediet betrekking hebben op de hoofdverblijfplaats in België. Je mag op je spaarboekje of op je effectenrekening niet veel geld hebben staan. Wie 10.000 euro of meer aan roerend vermogen heeft bij de eigen bank of elders, komt niet in aanmerking. Pensioensparen wordt niet meegeteld.

Minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) vindt de grens van 10.000 euro te streng. Hij wijst erop dat tijdens de pandemie de grens op 25.000 euro lag. Hij vindt ook dat voor de meest kwetsbare gezinnen de lening moet kunnen uitgesteld worden zonder dat er extra rente aangerekend wordt.

Oplossing op maat

Banken sluiten niet uit dat ze ook inspanningen doen voor wie niet aan de voorwaarden voldoet. In die gevallen zou de bank ‘een oplossing op maat’ nastreven.

Ook slechte betalers komen niet in aanmerking voor de globale regeling. Er mag op datum van 1 maart 2022 geen betalingsachterstand geregistreerd zijn in de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP).

Voor ondernemingen die financiële moeilijkheden dreigen te ondervinden door de hoge energieprijzen, gaat het eveneens altijd om een oplossing ‘op maat’. De oplossing voor bedrijven kan zitten in een uitstel van kapitaalaflossing, een bijkomende financiering of een combinatie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in