Verdachte dodelijke steekpartijen Canada overleden na arrestatie
Myles Sanderson werd gearresteerd langs de snelweg.  Foto:  AP

De tweede verdachte van de reeks fatale steekpartijen afgelopen zondag in Canada is woensdag opgepakt en na zijn arrestatie overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt op een persconferentie.

Myles Sanderson (30) werd gearresteerd langs de kant van de snelweg in Rosthern, een stadje in de centraal gelegen provincie Saskatchewan. De Canadese politie bevestigde eerst de arrestatie en pas enkele uren later dan het overlijden van de verdachte. De man zou volgens Canadese media zelfmoord gepleegd hebben.

De broer van Myles, de 31-jarige Damien Sanderson, werd maandag dood teruggevonden in een grasveld. Hij had verwondingen die volgens de politie door iemand anders waren aangebracht. Met de arrestatie van Myles komt een einde aan een drie dagen durende klopjacht in drie Canadese provincies, die samen een grotere oppervlakte hebben dan half Europa.

De twee broers werden maandag door de Canadese autoriteiten aangeklaagd voor meervoudige moord. Het duo wordt ervan verdacht afgelopen zondag op dertien locaties slachtoffers gemaakt te hebben in de inheemse gemeenschap James Smith Cree Nation, in het gehucht Weldon. Bij de steekpartijen kwamen tien mensen om het leven en raakten vijftien anderen gewond. Er liggen nog drie slachtoffers in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Drugscriminaliteit

Het motief achter de moorden is niet duidelijk. Uit een verklaring die na de feiten door inheemse leiders van de James Smith Cree Nation werd uitgegeven, is af te leiden dat de steekpartijen mogelijk te maken hebben met drugscriminaliteit. De Canadese politie maakte woensdag bekend dat zes van de tien dodelijke slachtoffers dezelfde achternaam hebben. Of ze ook daadwerkelijk familie van elkaar zijn, is niet geweten.

Volgens Canadese media had Myles een lang strafblad: hij werd 59 keer veroordeeld, onder meer voor mishandelingen, diefstal en bedreigingen. Ook zou hij een politieagent aangevallen hebben. Hij was sinds februari op vrije voeten, toen hij vervroegd werd vrijgelaten na een veroordeling tot 4 jaar gevangenisstraf. Zijn vrijlating werd goedgekeurd door een commissie die besloot dat Myles ‘niet langer een gevaar voor de samenleving’ was.

De ouders van de broers riepen Myles woensdag in een interview met televisiezender CBC News op om zichzelf bij de politie aan te geven. Ook boden ze hun excuses aan voor de daden van hun kinderen. ‘We kennen niet het hele verhaal, maar ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die gekwetst en getroffen is door deze verschrikkelijke situatie’, zei hun vader.

Wie vragen heeft rond zelf­doding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in