Balta Industries sluit site in Avelgem, helft van bijna 500 banen verdwijnt
Balta Rugs benadrukt in een persbericht dat het blijft geloven in de productie van garen en tapijten in België.  Foto:  Fred Debrock

Tapijtfabrikant Balta Rugs, die in april door het West-Vlaamse tapijtenbedrijf Balta verkocht werd aan het Britse bedrijf Victoria, wil zijn vestiging in Avelgem sluiten. Daar werken 401 arbeiders en 85 bedienden.

Een deel van de activiteiten zou verhuizen naar de Belgische vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve. Een ander deel wil Balta Rugs onderbrengen in het Turkse Usak. Als reden voor sluiting verwijst het bedrijf naar de moeilijke economische context, met structureel oplopende kosten die vooral de garenafdeling treffen.

Ongeveer de helft van de medewerkers in de vestiging in Avelgem zou aan de slag kunnen in de vestigingen in Sint-Baafs-Vijve en Sint-Eloois-Vijve.

Moderniseren

Balta Rugs kondigt tegelijk een investering aan van 14 miljoen euro om de logistieke capaciteit in Sint-Baafs-Vijve te vergroten en te moderniseren. De vestiging moet uitgroeien tot het centrale distributiecentrum van Balta Rugs in Europa. Bovendien zouden er bijkomende investeringen gepland zijn in de vestiging in Usak.

Balta Rugs benadrukt in een persbericht dat het blijft geloven in de productie van garen en tapijten in België, geconcentreerd op twee Belgische vestigingen in plaats van drie. ‘Met deze ingrepen kunnen we de slagkracht van onze divisie verbeteren en de toekomst van onze activiteiten in België alle kansen geven’, zegt Marc Dessein, ceo van Balta Rugs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in