Liz Truss geeft eerste speech als Britse premier: ‘Zullen de zware storm doorstaan’
Liz Truss.  Foto: ap

De conservatieve politica gaf vandaag haar speech als eerste minister van Groot-Brittannië. Eerder vandaag werd Truss al officieel benoemd tot premier van het land door koningin Elizabeth. Ze werd in Balmoral Castle ontvangen door de Queen, die door mobiliteitsproblemen niet kon afreizen naar Londen.

Liz Truss landde rond 17.00 uur Belgische tijd op de RAF Northolt-luchthaven in West-Londen, na haar bezoek aan koningin Elizabeth in Schotland. Van daaruit vertrok ze rechtstreeks naar Downing Street, waar ze – na enige vertraging – haar eerste toespraak voor de natie hield. Het is een traditie dat nieuwe premiers na hun benoeming een speech houden voor hun nieuwe ambtswoning.

Ze begon haar speech meteen met een eerbetoon aan haar voorganger, Boris Johnson. ‘Hij kreeg de Brexit gedaan, leverde genoeg covid-vaccins en rechtte zijn rug tegenover Rusland’. Truss beloofde dat ze Groot-Brittannië zou transformeren tot een ‘aspiration nation’, waarbij ze drie prioriteiten vooropstelt: de economie, de energiecrisis en de Britse gezondheidszorg.

‘We zitten momenteel in een zware storm’, erkende ze tijdens haar toespraak. Toch beweerde ze dat het land de uitdaging aankan. ‘Maar door op onze economie, energie en de gezondheidszorg te focussen, ben ik er zeker van dat Groot-Brittannië de storm zal doorstaan.’

Balmoral Castle

De Queen kreeg eerder vandaag aftredend premier Boris Johnson op bezoek in Schotland, die er officieel zijn ontslag kwam aanbieden. Daarna was het de beurt aan Liz Truss, die nu officieel benoemd is tot Brits premier, nadat ze maandag de voorzittersverkiezingen van de Conservatie Partij had gewonnen van Rishi Sunak.

Truss is na Margaret Thatcher en Theresa May pas de derde vrouwelijke premier van het land, voor de Queen is het al de veertiende keer dat ze een nieuwe premier verwelkomt. Met Winston Churchill meegeteld – die al premier was toen ze op de troon belandde – is ze in totaal al toe aan haar vijftiende premier.

De ontmoeting vond plaats in het Schotse Balmoral Castle, omdat de koningin door mobiliteitsproblemen niet kon afreizen naar Buckingham Palace in Londen. Het was ook al enkele weken geleden dat er een foto was gedeeld van de Queen, wier gezondheid sterk achteruit is gegaan. Half juni was ze voor het laatst te zien op een publiek evenement.

Truss moet nu zo snel mogelijk haar regeringsploeg samenstellen. Woensdag staat namelijk al het eerste parlementair vragenuurtje op de agenda. Het zal vooral gaan over de stijgende kosten van energie en in levensonderhoud.

Kabinet-Truss

Na haar speech ging Truss meteen aan de slag met de vorming van haar regering. Zo raakte onder andere bekend dat James Cleverly, die in het kabinet van voormalig premier Johnson minister van Onderwijs was, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken zal worden. Die functie bekleedde Truss zelf in Johnsons administratie.

Een rits andere namen werden intussen ook al bevestigd voor Truss’ kabinet. Zo zal de conservatieve hardliner Suella Braverman, die een concurrente was van Truss in de strijd om het leiderschap van de Britse Conservatieven, Priti Patel opvolgen als minister van Binnenlandse Zaken.

Ben Wallace blijft aan als minister van Defensie, Kwasi Kwarteng wordt de nieuwe minister van Financiën en Therese Coffey wordt de nieuwe minister van Volksgezondheid en vicepremier. Zij was minister van Werk en Pensioenen in de vorige regering en is een nauwe bondgenoot van Truss.

Later op de avond raakte ook bekend dat Brandon Lewis Dominic Raab zal vervangen op Justitie. Wendy Morton wordt daarnaast de eerste vrouw in de conservatieve regering die als ‘chief whip’ voor de partijdiscipline moet zorgen binnen de conservatieve parlementsfractie. Penny Mordaunt, die ook een worp deed naar het leiderschap van de partij, zal die fractie leiden. De partijvoorzitter wordt Jake Berry.