Bij meerdere steekpartijen kort na elkaar in twee dorpjes in de Canadese provincie Saskatchewan zijn volgens de politie zeker tien mensen om het leven gekomen. De politie heeft een aanklacht wegens moord ingediend tegen twee mannen die maandagavond nog steeds op vrije voeten zijn.

Minstens vijftien anderen zijn gewond geraakt. Twee verdachten, Damien en Myles Sanderson, zijn op de vlucht, waarschijnlijk in een zwarte Nissan SUV.

Het duo wordt ervan verdacht op zeker dertien locaties slachtoffers gemaakt te hebben in het dorp James Smith Cree Nation en het gehucht Weldon, waar een inheemse gemeenschap woont. De eerste melding van een steekpartij kwam rond half zes zondagochtend (lokale tijd) bij de politie binnen. Er volgden al snel meer meldingen en zo’n anderhalf uur later werd een waarschuwing uitgegeven voor de provincie Saskatchewan en de aangrenzende provincies Alberta en Manitoba.

Intussen geraakt de identiteit van sommige slachtoffers bekend. Wes Petterson, een 77-jarige weduwnaar, werd vermoord in zijn woning. Zijn meerderjarige kleinzoon die bij hem woont begrijpt niet hoe zijn grootvader bij zo’n incident kon betrokken worden. ‘Hij deed geen vlieg kwaad.’ Verder is het bekend dat Lana Head om het leven kwam. Een moeder van twee dochters, die samen met haar nieuwe vriend doodgestoken in een natuurreservaat.

Inwoners wordt gevraagd binnen te blijven, wie op de weg is wordt aangeraden geen lifters mee te nemen. De twee verdachten, een 30-jarige en een 31-jarige man, worden beschouwd als ‘gewapend en gevaarlijk’. Het zoekgebied voor de politie, de provincies Alberta, Saskatchewan en Manitoba, is bij elkaar zo groot als half Europa.

Volgens de politie zijn sommige slachtoffers willekeurig gekozen, maar anderen lijken doelbewust te zijn aangevallen. Over een mogelijk motief voor de moorden is nog niks bekendgemaakt. Een statement door inheemse leiders doet uitschijnen dat de feiten drugsgerelateerd zouden zijn. Dergelijke massamoorden zijn erg uitzonderlijk in het land. Sinds maandagavond zijn de verdachten nog steeds op vrije voeten. De politie heeft hen wel al formeel aangeklaagd wegens moord.

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de steekpartijen op Twitter omschreven als ‘gruwelijk en verontrustend’. ‘Mijn gedachten zijn bij de personen die een dierbare hebben verloren en degenen die gewond raakten’, aldus Trudeau.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in