camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

lgbti-rechten

De Sutter steunt lgbti-zaak in Servië en Hongarije

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) gaat spreken op de Europride in Servië. Ons land steunt de Europese Commissie ook voluit in de inbreukprocedure tegen Hongarije.

maandag 5 september 2022 om 3.25 uur

Protest tegen Viktor Orban op de pride in Boedapest, op 23 juli. afp

‘Ik heb het gevoel dat we in sommige landen op een keerpunt staan. De achteruitgang van lgbti-rechten, en mensenrechten in het algemeen, kan niet ongehinderd blijven doorgaan. Daarom is ons land van plan om de Europese Commissie te steunen in de ­inbreukprocedure tegen Hongarije’, zegt vicepremier Petra De Sutter (Groen). Ze ontvangt maandag een zeskoppige Hongaarse delegatie, onder wie ­Viktoria Radvanyi, de voorzitter van de Budapest Pride.

De Europese Commissie opende vorig jaar de inbreukprocedure tegen Hongarije, nadat daar een wet was goedgekeurd die het ­‘afbeelden’ en ‘promoten’ van ­homoseksualiteit in het bijzijn van minderjarigen verbiedt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen noemde de wet ‘schandalig’. ‘In de feiten komt het erop neer dat scholen met geen woord meer mogen reppen over bijvoorbeeld holebirelaties en dat het ­onderwerp in de media dood­gezwegen wordt. Dit moet recht­gezet worden’, zegt De Sutter.

   • ‘Óf je bent lid van de EU en je deelt de waarden, óf je gaat eruit.’

Niet vrijblijvend

De steun die ons land toezegt, is niet vrijblijvend. ‘De inbreukprocedure startte met een brief aan het land en eindigt bij het Europees Hof van Justitie. In die laatste etappe zijn we nu beland. Dat ­betekent dat Hongarije het mag gaan uitleggen tegenover een rechter. Die kan eventueel boetes of dwangsommen opleggen’, zegt De Sutter. Concreet is België van plan om in deze rechtszaak juri­dische argumenten aan te dragen waarom volgens ons het EU-recht werd geschonden door Hongarije.

‘Dit is een statement over hoe we als ­samenleving geen centimeter mogen wijken voor mensenrechten’ Petra De Sutter   Vicepremier

De Sutter maakt zich ook grote zorgen over de rechten van de lgbti-gemeenschap in Servië. Daar vindt volgende week normaal de Europride plaats, een van de grootste lgbti-evenementen ter wereld. Maar er hangen donkere wolken boven de regenboog. De Servische regering wil het hele gebeuren annuleren. Een orthodoxe bisschop sprak een vloek uit over de pride en er dreigt uiterst-rechts geweld. De organisatoren willen echter van geen wijken weten.

De Sutter werd gevraagd om de mensenrechtenconferentie te openen die in Belgrado gehouden wordt in het kader van de Euro­pride. ‘Daar heb ik geen seconde over getwijfeld, net omdat ik besef dat deze toespraak meer zal zijn dan de uitgesproken woorden’, zegt ze. ‘We hebben in Europa duidelijke afspraken gemaakt over de rechten van de mens. In sommige Europese landen is het blijkbaar niet meer vanzelfsprekend om ­holebi of anders te zijn in de breedste zin van het woord. Dit is een statement over hoe we als ­samenleving geen centimeter mogen wijken voor mensenrechten en niemand onzichtbaar ­maken.’

Binnenland
 1. Gerechtspsychiater over moord op Ilse Uyttersprot: ‘Slechte mannen doen waarvan goede mannen dromen’
 2. Gentenaars mogen in referendum stemmen over betaalbaar wonen
 3. Alweer belandt fietser in de Zenne: vierde keer in vier maanden
 4. Hooikoortslijders blijven dezer dagen het best binnen
 5. Korpschef reageert op vechtpartij: ‘Ook in vrije tijd hebben agenten een voorbeeldfunctie’
 6. Hoe helpt u uw moestuin bij warm weer? ‘Laat planten zelf water zoeken’
 7. Alleen twijfel over broers Farisi op proces aanslagen
 8. Lees hier het volledige arrest in de zaak-Reuzegom
 9. Stuwdam in Oekraïne ingestort en Harry getuigt tegen boulevardpers
 10. Live terreurproces | Openbaar ministerie vraagt vrijspraak voor één beschuldigde
 11. Antwerpse hoofdinspecteur opgepakt op verdenking van lekken aan drugsmilieu
 12. Kajakkende politieagenten en Brusselse jongeren raken slaags op Lesse
 13. Pakket met maatregelen moet Belgische kust beschermen tegen stijgende zeespiegel
 14. Week-om-weekregeling is bij ons gebruikelijker dan in andere landen
 15. De Croo eist hogere spaarrente van de banken
 16. Serhat Yildirim, kind van vluchtelingen, trekt naar Harvard: ‘Dat ik een uitzondering ben, zegt toch iets over België?’
 17. Klassenjustitie.be, een bewust imperfecte site die ‘appelen met peren’ vergelijkt

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen