camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

onderwijs

‘Houd sommige scholen 6 dagen op 7 open’

Waarom houden we sommige scholen in steden niet zes dagen open? Het is een van de ideeën van de Vrijdaggroep voor meer onderwijsgelijkheid.

maandag 5 september 2022 om 3.25 uur

KIPP staat voor ‘Kennis is macht project’. getty

Elke centrumstad heeft nood aan scholen die zes dagen op zeven onderwijs en vrijetijdsinvulling aanbieden. Dat stelt de Vrijdaggroep, een beleidsplatform met jonge Belgische talenten die ­nadenken over strategieën om de samenleving te verbeteren, in een nieuw rapport.

Zulke ‘zesdagenscholen’ ver­rijzen volgens de groep het best in ­wijken waar het risico op ­kinderarmoede het grootst is. ‘Ondanks meerdere initiatieven om meer onderwijsgelijkheid te promoten, bengelen we als Vlaanderen nog steeds onder aan internationale rankings op het vlak van gelijke kansen in het onderwijs. Daarom lijkt het ons opportuun om dit probleem om te draaien, en net te maken dat in dit soort scholen geen talent wordt verspild op ­basis van sociaal­economische status van kinderen of een gebrek aan de juiste om­kadering’, klinkt het. De Vrijdaggroep ziet een voorbeeld in de Amerikaanse KIPP-scholen, die zich concentreren op buurten met een laag inkomen en een ­‘rigoureuze focus’ op het overbrengen van kennis hebben.

Andere ideeën zijn de leerplicht vanaf drie jaar, het inzetten van de sterkste leerkrachten in de moeilijkste klassen en een minimaal aanbod van buitenschoolse activiteiten voor ieder kind. Ook een kortere zomervakantie van zes weken staat op de lijst.

‘Experts zijn het eens over deze voorstellen, waarom gebeurt dit vandaag dan niet?’ Vrijdaggroep   Denktank

De negen concrete maatregelen die de groep voorstelt, zijn ­volgens haar ‘no-brainers’, sommige zijn ook niet nieuw. ‘Er is voor deze voorstellen eensgezindheid bij ­experts en evidence uit het ­buitenland, daarom willen we ­beleidsmakers vragen waarom de dit vandaag nog niet gebeurt?’

Verschillende voorstellen worden op dit ogenblik wel al gerealiseerd. Zo pleit de denktank onder meer voor het structureel verankeren van zomerscholen en het ­invoeren van centrale toetsen. Beide topics liggen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na aan het hart. (kma)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen