Nasa blaast lancering Artemis I af om technische redenen
  Foto:  AFP

De lancering van de Artemis-1-raket is zaterdag opnieuw afgeblazen. Net als maandag verliep op Cape Canaveral in Florida het aftellen voor de lancering van de SLS-draagraket ten behoeve van de Maanmissie Artemis-1 hobbelig. Er werd beslist om niet te lanceren.

De raket moest normaal zaterdag om 20.07 uur Belgische tijd vertrekken, met een marge voor de lancering van twee uur.

Net als maandag verliep het aftellen incidentrijk. Er bleek een lek te zijn in de leiding die vanuit de grondinstallaties vloeibare waterstof naar de vier motoren van de eerste trap brengt. Het tanken werd stopgezet om aan troubleshooting te doen. Toen de ingenieurs dachten een oplossing te hebben, hernam het tanken.

Het lek was er echter nog, en de tankbeurt werd opnieuw gestopt. Een derde poging liep weer op niets uit: het lek was er nog steeds. Na wat verwarring over wat er moest gebeuren, besliste lanceerdirecteur Charlie Blackwell-Thompson de start af te blazen.

Het missiemanagement komt nog bijeen om zich over de volgende stappen te beraden, zegt Nasa-hoofd Bill Nelson. Er is maandag een lanceermogelijkheid om 23.12 uur Belgische tijd, met een lanceervenster dat negentig minuten open staat. Woensdag om 00.57 uur Belgische tijd kan ook, maar dan is er een marge van slechts 24 minuten. Lukt het dan niet, dan moet de krachtigste draagraket ter wereld naar het enorme assemblagegebouw (VAB) terug. Dan is lanceren pas ten vroegste op 17 oktober weer mogelijk, en de start moet dan ten laatste op 31 oktober plaatsvinden. De kans bestaat ook dat de raket veiligheidshalve later op de dag vandaag (Amerikaanse tijd) weer naar de onderhoudshangar wordt gebracht. Die berichten komen van het persagentschap AP.

De draagraket moest bij wijze van test de onbemande Orion-capsule naar de Maan slingeren, als eerste etappe van een terugkeer van de mens naar zijn natuurlijke satelliet.

Maandag was er onder meer een probleem met de koeling van een van de vier motoren die nog uit het shuttle-tijdperk stammen.

Het Artemisprogramma van Nasa beoogt om, ten vroegste in 2025, opnieuw mensen op de Maan neer te zetten en terug te halen. Daar zal voor het eerst een vrouw en iemand van kleur bij zijn. De Nasa wil dit, naar analogie van het Apollo-programma, stapsgewijs bereiken. De eerste missie bestaat erin de onbemande Orion-capsule rond de Maan te laten draaien en te laten terugkeren, om de betrouwbaarheid van de systemen te testen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in