Meesteroplichter, bekend van Netflixdocureeks, opgepakt in Groot-Bijgaarden na vlucht van acht dagen
Robert Hendy-Freegard was acht dagen op de vlucht. Foto:  Metropolitan Police

De Britse oplichter Robert Hendy-Freegard, die het onderwerp is van de driedelige Netflix-documentaire The puppet master: hunting the ultimate conman, is opgepakt in Groot-Bijgaarden. Dat meldt VRT Nws. Hij stond internationaal geseind na een incident in Frankrijk.

Robert Hendy-Freegard kreeg de politie eind augustus over de vloer in zijn woning in Frankrijk omdat hij een illegale kennel met bijna 30 honden runde met zijn partner Sandra Clifton. Die controle verliep echter niet zoals verwacht. Want de man probeerde weg te vluchten toen gevraagd werd mee te gaan naar het commissariaat. Hendy-Freegard sprong in zijn wagen en vluchtte. Maar tijdens het wegrijden reed hij twee agenten aan. Een ervan moest zelfs in het ziekenhuis verzorgd worden.

Sindsdien was er een opsporingsbevel en werd er ook een onderzoek geopend naar poging tot doodslag op een ambtenaar, waarvoor een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar kan gevraagd worden. De man is afgelopen vrijdag, na een vlucht van acht dagen, in ons land gevat. ‘De persoon en de wagen waren geseind op grond van een Europees aanhoudingsbevel na wat er gebeurd was in Frankrijk. Dankzij het grensinformatie netwerk wordt er informatie over de landsgrenzen heen gedeeld, zo wisten we dat die wagen geïntercepteerd moest worden’, zegt Gilles Blondeau van het parket aan zusterkrant Het Nieuwsblad.

‘Gisterenavond heeft een patrouille uit Oost-Vlaanderen de man kunnen intercepteren in Groot-Bijgaarden. Die wordt vandaag nog voorgeleid voor de onderzoeksrechter en zal dan verhoord worden. Dan zal duidelijk worden of hij al dan niet wordt aangehouden’. De man was volgens Blondeau alleen in de wagen. Of hij uitgeleverd zal worden aan Frankrijk, zal afhangen van de beslissing van de rechter in ons land.

‘Ultieme oplichter’

De Brit is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder dit jaar was hij te zien in de driedelige Netflix-documentaire The puppet master: hunting the ultimate conman. Daarin doen familieleden van zijn slachtoffers uit de doeken hoe hij zich van 1990 tot 2002 voordeed als geheim agent en zo verschillende vrouwen kon inpalmen, waarna hij hen geld begon af te troggelen. In totaal slaagde hij erin maar liefst één miljoen pond af te pakken.

Hij werd daarvoor levenslang veroordeeld, maar hij ging in beroep en kwam na drie jaar cel alweer vrij. Daarna pikte hij de draad weer op. Hendy-Freegard verdween in 2014 samen met een vrouw, wier kinderen getuigen in de docureeks, en dook weer op in Frankrijk. Hij zou daar jaren een teruggetrokken leven hebben geleid, vermoedelijk met de vrouw, in een bos bij het Franse dorp Vidaillat, tussen Limoges en Vichy. Totdat de Franse agenten op de deur kwamen kloppen. Hij was acht dagen op de vlucht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in