Ophef na interview met Ecolo-voorzitster in schoolboek: ‘Partijpolitieke propaganda op school kan niet’
  Foto:  BELGA

Minister van Onderwijs in de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS) vraagt een administratief onderzoek naar een interview met Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane in een Franstalig schoolboek voor het secundair onderwijs. Partijpolitieke propaganda op school kan niet, benadrukt ze.

Het interview maakt deel uit van een oefening in een handboek van uitgeverij Plantyn bestemd voor de lessen Frans in de lagere jaren van het secundair onderwijs, en beslaat twee volle pagina’s in het boek, zo berichtte nieuwssite LN24 donderdagochtend.

De tekst komt niet uit een krant of tijdschrift, maar is opgesteld naar aanleiding van een vraaggesprek tussen de uitgeverij en de groene politica zelf. Ze spreekt er onder meer over haar politieke parcours, haar prioriteiten en haar rolmodellen.

Minister van Onderwijs van de Franse Gemeenschap Caroline Désir (PS) vraagt een administratief onderzoek. ‘Op basis van de feiten waarover we op dit moment beschikken, verdient de situatie duidelijk een diepgaande doorlichting’, zegt ze. Uitgeverijen moeten zich houden aan de onderwijsregelgeving die elke vorm van partijpolitieke propaganda verbiedt, verduidelijkt haar kabinet.

Ook minister-president Piere-Yves Jeholet (MR) stelt zich vragen bij het interview. ‘Een interview dat politieke propaganda verspreidt in schoolboeken heeft geen plaats op school’, zegt hij. Ook Maouane zelf krijgt een sneer. ‘Op die vraag ingaan was op zijn best een onhandigheid, op zijn slechtst een fout.’

De Ecolo-covoorzitster reageert zelf kort via Twitter. ‘Ik ben uiteraard niet verantwoordelijk voor de editoriale keuzes van redacteuren en uitgevers, van wie ik de redactionele vrijheid voor 1.000 procent respecteer. Het is voor mij belangrijk jongeren te laten zien dat politiek ook het domein kan zijn van de jeugd en van vrouwen, los van mijn eigen partij’, aldus Maouane.

‘Gebrek aan waakzaamheid’

Bij Plantyn erkennen ze in een reactie aan Belga dat er sprake is geweest van een ‘duidelijk gebrek aan waakzaamheid’. ‘Het is duidelijk dat dit interview niet thuishoort in een schoolboek, aangezien het in strijd is met de voortdurende zorg voor neutraliteit die Plantyn in al zijn boeken tracht te waarborgen’, luidt het. ‘Plantyn zal zijn interne processen voor redactionele controle herzien om ervoor te zorgen dat een dergelijke fout zich in de toekomst niet meer kan voordoen.’

De uitgeverij voegt daar nog aan toe dat het bewuste interview geenszins bedoeld was als politieke propaganda en ‘in directe tegenspraak is met de duidelijk omschreven regels inzake politieke inhoud op scholen’. Plantyn belooft dat een herziene versie van het betrokken leerboek ‘de komende dagen’ gratis beschikbaar zal worden gesteld voor alle scholen via het platform Scoodle. De scholen die het boek hebben aangekocht zullen nadien een herwerkte papieren versie toegestuurd krijgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in