Makro Cash & Carry vraagt bescherming tegen schuldeisers
  Foto:  Marc Herremans

Makro Cash & Carry Belgium dient bij de ondernemingsrechtbank van Antwerpen een verzoekschrift in voor een procedure van gerechtelijke reorganisatie (PGR) door overdracht onder gerechtelijk gezag. Op die manier vraagt de winkelketen bescherming tegen schuldeisers.

De procedure maakt het mogelijk om de activiteiten geheel of gedeeltelijk over te dragen. De raad van bestuur van Makro Cash & Carry Belgium wil met die stap de levensvatbare economische activiteiten van het bedrijf beschermen, meldt het bedrijf in een mededeling.

Makro Cash & Carry Belgium telt zeventien winkels: elf winkels van horecagroothandel Metro en zes vestigingen van supermarktketen Makro. Er werken in totaal zowat 2.000 mensen. Het bedrijf, dat al jaren met moeilijkheden kampt, werd in juni nog overgenomen door investeerder Bronze Properties.

‘De financiële moeilijkheden waarmee het bedrijf te kampen heeft, vormen een bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit’, klinkt het in een mededeling. ‘Het bedrijf heeft een staat van insolventie tot nu toe alleen maar kunnen afwenden door regelmatige en zeer grote kapitaalverhogingen, gefinancierd door voormalig aandeelhouder Metro AG.’

Eigenaar Bronze Properties zegt dat de huidige structuur van de bedrijfsactiviteiten van Makro Cash & Carry Belgium, die georganiseerd zijn binnen één juridische entiteit, economisch onhoudbaar is. De voorbije maanden hebben meerdere partijen wel interesse getoond in de overname van de activiteiten van Metro, van bepaalde activiteiten van Makro of van Makro-winkels. Maar geen enkele geïnteresseerde partij heeft voorgesteld om het bedrijf in zijn geheel over te nemen, beklemtoont Bronze Properties.

‘De beste optie’

De beslissing van Makro ‘was de beste optie om zoveel mogelijk jobs te kunnen redden.’ Dat heeft Vincent Nolf, de ceo van Makro Cash & Carry Belgium verklaard.

Nolf zegt dat de huidige structuur, waarbij elf winkels van horecagroothandel Metro en zes vestigingen van supermarktketen Makro zich binnen dezelfde entiteit bevinden, te zwaar weegt. ‘Dat brengt het volledige bedrijf in gevaar’, zeker in combinatie met de aanhoudende financiële moeilijkheden, stelt de ceo. ‘We willen zo veel mogelijk jobs behouden. De opsplitsing is nodig om dat waar te maken.’

Nolf stelt dat er niet alleen voor een overname van de Metro-winkels concrete interesse bestaat, maar dat er ook al in delen van Makro belangstelling werd getoond. Er is evenwel niemand die interesse heeft in een overname van het bedrijf als geheel.

De mogelijkheid dat sommige delen uiteindelijk geen overnemer zullen vinden, kan de ceo dan ook niet volledig uitsluiten. ‘In dat geval zullen we voor het stuk dat niet leefbaar is, moeten overgaan tot liquidatie’, zegt Nolf.

De ondernemingsrechtbank van Antwerpen heeft twee weken de tijd om het verzoekschrift voor gerechtelijke reorganisatie goed te keuren. Een concrete datum voor die beslissing is volgens Nolf nog niet bekend. Als er wordt ingegaan op het verzoek, wordt er een gerechtsmandataris aangewezen die de volgende stappen voor de overdracht van activiteiten zal beheren. De procedure zou ongeveer 4 tot 6 maanden duren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in