Jongetje overleden in crèche in West-Vlaamse Eernegem
  Foto:  belga

Politie en parket onderzoeken het overlijden van een acht maanden oude baby bij een onthaalouder in het West-Vlaamse Eernegem. Het jongetje overleed er dinsdag. Alles wijst op een tragisch ongeval.

Het overlijden van het jonge kind dateert van afgelopen dinsdagnamiddag in een crèche in Eernegem. ‘De onthaalouder zag dat het kindje in bed niet goed was, en heeft onmiddellijk reanimatie toegepast en de hulpdiensten en de ouders verwittigd’, zegt Ingrid Jacobs van Ferm Kinderopvang West-Vlaanderen, waar de onthaalouder bij is aangesloten.

De medische hulp kwam te laat. Na het overlijden werden politie en parket verwittigd. ‘Het onderzoek gaat over onopzettelijke doodslag door onbekenden’, zegt parketwoordvoerster Fien Maddens. ‘Het gaat om een spijtig accident dat onderzocht moet worden.’

‘Ervaren onthaalouder’

Het is nog te vroeg voor conclusies, maar alles wijst erop dat het om een tragisch ongeval gaat en er geen tussenkomst van derden was.

‘We leven enorm mee met de familie en de onthaalouder. Het is een schok voor ons allemaal. De onthaalouder is ook erg aangedaan’, zegt Jacobs. ‘De onthaalouder is sinds 2008 bij ons aangesloten. Ze heeft veel ervaring, en we kregen over haar geen klachten of meldingen binnen.’

Ook burgemeester Lieven Cobbaert van Ichtegem werd op de hoogte gebracht. ‘Ik kan me niet uitspreken over wat er gebeurde want het onderzoek loopt. In ieder geval gaat mijn medeleven uit naar de ouders en familie van het kind en alle andere betrokkenen’, zegt hij.

Geen formele maatregel

Het agentschap Opgroeien werd woensdagochtend op de hoogte gebracht. ‘Dit is een drama en we hopen voor iedereen dat er snel meer duidelijkheid is’, zegt woordvoerster Nele Wouters. ‘Ferm heeft de opvang gesloten. Zelf hebben we nog geen formele maatregel opgelegd. We blijven in nauw contact met de werkgever staan.’

Volgens Ferm konden de andere ouders na de feiten hun kind discreet ophalen. ‘We zoeken voor iedereen elders opvang, al is dat een zeer moeilijke oefening’, besluit Jacobs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in