Gorbatsjov zaterdag begraven in Moskou, maar nog geen duidelijkheid over staatsbegrafenis
Locatie voor de rouwdienst wordt het ‘Huis van de Vakbonden’, dat vlak bij het Kremlin, hier op de foto, ligt.  Foto:  epa-efe

Voormalig Sovjetleider Michail Gorbatsjov wordt komende zaterdag begraven in de Russische hoofdstad Moskou. Het is nog niet duidelijk of er een staatsbegrafenis komt.

Locatie voor de rouwdienst wordt het ‘Huis van de Vakbonden’, dat vlakbij het Kremlin ligt. Dat zei Irina, de dochter van Gorbatsjov, aan de Russische persbureaus. Het Huis van de Vakbonden was traditioneel de plek voor begrafenissen van leiders van de voormalige Sovjet-Unie. Onder meer de lichamen van Sovjetstichter Lenin en zijn opvolger Stalin lagen er opgebaard, zodat het volk afscheid kon nemen van hen.

Na de rouwdienst krijgt Gorbatsjov een laatste rustplaats op de Novodevitsji-begraafplaats voor prominenten in Moskou. Onder andere Nikita Chroesjtsjov en Boris Jeltsin zijn daar begraven. Gorbatsjov zal er naast zijn echtgenote Raisa liggen, die in 1999 overleed.

Volgens Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov wordt snel beslist of het een staatsbegrafenis wordt. Door de Russische inval in Oekraïne en de grotendeels opgeschorte luchtverbindingen is het onduidelijk of er internationale gasten voor een staatsbegrafenis naar Moskou zouden kunnen afzakken. Er is ook nog geen bevestiging dat president Vladimir Poetin de begrafenis zal bijwonen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in