Anderlecht haalt krachtpatser Amadou Diawara weg bij AS Roma
Anderlecht vond versterking voor het middenveld bij AS Roma.  Foto:  © Amadou Diawara

Het jonge middenveld van Anderlecht krijgt versterking. Paars-wit neemt Amadou Diawara (25) over van AS Roma. De Guineeër weigerde grote clubs, waardoor RSCA een goeie deal kon regelen. Zijn transferprijs zou zo’n 1,5 miljoen euro bedragen, maar de Romeinen krijgen 50 procent bij doorverkoop. Anderlecht kondigde de transfer woensdag aan.

Diawara was woensdag al geland in Brussel en doorgereisd naar Neerpede. De middenvelder van AS Roma moest vandaag zijn medische tests afleggen, maar ontmoette dus ook al zijn nieuwe ploegmaats. Anderlecht betaalt zo’n 1,5 miljoen euro voor hem. Bonussen zijn er niet in deze deal, wel een doorverkooppercentage van 50 procent.

‘Ik ben ervan overtuigd dat deze keuze voor RSCA de ideale stap is in mijn carrière’, aldus de middenvelder op de clubwebsite. ‘Ik heb veel geleerd in de Italiaanse Serie A, maar het was tijd voor een nieuwe uitdaging. Ik ben blij deel uit te maken van een ploeg waar ik mijn ervaring kan delen en ik ben erop gebrand me te bewijzen.’

‘Doordat Adrien Trebel uitviel, verloren we een pak ervaring die nodig is om onze jonge spelers te omkaderen’, stelt ceo Peter Verbeke. Bovendien wilden we extra power toevoegen aan onze kern. We zijn ervan overtuigd dat Amadou ons daarbij kan helpen. Hij is zeer gedreven zich terug te tonen na een moeilijk seizoen bij AS Roma. Hij deed zelf ook veel inspanningen om de transfer mogelijk te maken. Zijn uitstekende mentaliteit moet hem in staat stellen om zijn beste niveau terug te vinden.’

Dilemma

Het was een dilemma. Anderlecht wil jonkies Marco Kana (20) en Kristian Arnstad (18) graag definitief lanceren, maar opteert nu toch voor een extra middenvelder. De volgende twee maanden staan er 18 matchen op de agenda en RSCA wil niet zonder pure controlerende middenvelder zitten als er nog iets voorvalt met Kana. Bovendien kon de centrale as van paars-wit nog wat metier en power gebruiken, sinds de blessure van Trebel.

   • Jan Vertonghen staat open voor Anderlecht, dat interesse toont in Rode Duivel

De krachtpatser die de Brusselaars aan het binnen hengelen zijn, heeft een mooi visitekaartje. Diawara zit bij AS Roma dan op een zijspoor, sinds hij op zijn 16de in Italië belandde, legde de middenvelder een prachtig parcours af. Hij is een type Yaya Touré: sterk met goeie voeten. Zijn carrière kwam van de grond bij Bologna; waarna Napoli hem wegkocht voor 14,5 miljoen. In het zuiden van Italië voetbalde hij niet alleen samen met Dries Mertens, maar werd hij ook gecoacht door Maurizio Sarri en Carlo Ancelotti. In 2018 werd Diawara bijna kampioen met Napoli en hij was ook actief in de Champions League tegen Real Madrid en Man City. De liefde in Napoli bleef helaas niet duren, maar AS Roma betaalde in 2019 toch nog 21 miljoen voor hem.

Individueel trainen

Hoe raakte zijn carrière dan in verval? In de hoofdstad liep hij een knieblessure op en toen hij weer fit was, brak de coronacrisis uit. Uiteindelijk botste Diawara op José Mourinho, die niet in hem geloofde. Vorig jaar speelde hij maar acht keer mee en dit seizoen stond hij helemaal buitenspel. Diawara moest zelfs individueel trainen. Roma wilde van hem af, omdat zijn jaarsalaris zo’n 4 miljoen bruto bedroeg.

Simpel was zijn vertrek niet. De voorbije maanden klopten heel wat (grote) teams aan – zoals Valencia – maar die deals sprongen af. Volgens Italiaanse media wilde Diawara geen salaris inleveren, maar de vork zat anders in de steel. De speler wilde alleen naar een club waar hij uitzicht had op veel speelminuten. Vierde keus zijn was geen optie meer. Daarom sprak RSCA hem – tot ieders verbazing – aan. Diawara zette Roma met de rug tegen de muur en was bereid om in Brussel véél loon in te leveren.

Diawara zelf ziet het Lotto Park als een nieuwe springplank. Hij zal concurreren met Kana, Arnstad en Ashimeru.