camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

woensdag 31 augustus 2022 om 17.00 uur

Sammy Mahdi is ervoor gewonnen om Doel 4 en Tihange 3 nog langer open te houden. belga

1 CD&V wil kerncentrales twintig jaar langer openhouden

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi wil dat de federale regering mikt op een levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met twintig jaar, in plaats van de tien jaar die binnen de regering overeen was gekomen. ‘Die twee kerncentrales langer openhouden is een belangrijke hefboom om een goede deal te vinden tussen alle partijen. Dat is goed voor onze inwoners en voor de overheid, maar ook voor Engie zelf, wat ruimte geeft om te onderhandelen over een hogere bijdrage’, beargumenteert de partijvoorzitter.

Vandaag staat trouwens een Overlegcomité op de agenda. Dat moet op zoek naar oplossingen voor de torenhoge energiefacturen.

2 Mega heft fikse taks op zonnepanelen

Energieleverancier Mega gaat op eigen initiatief een deel van zijn kosten recupereren bij eigenaars van zonnepanelen met terugdraaiende teller: er komt een taks van gemiddeld 720 tot 810 euro per jaar. De heffing komt boven op het zogenaamde prosumententarief, een taks die de netbeheerders opleggen.

Mega voert de taks vanaf september in voor nieuwe klanten. Voor bestaande klanten wordt de taks ingevoerd bij de hernieuwing van hun contract. Mega zegt dat de kostprijs maandelijks berekend zal worden. Die blijft dan wel voor de duur van het contract (12 maanden) ongewijzigd.

Mega voert omstreden taks van 810 euro in op zonnepanelen

3 Nieuwe energietoeslag dreigt voeding nog duurder te maken

  imageglobe

De Belgische federatie van koel- en bewaringshuizen (BVBVK) adviseert zijn leden om vanaf 1 september een ‘maandelijkse energietoeslag’ aan te rekenen aan de klanten, meestal warenhuizen en andere retailers. Om zo de kosten van de hoop oplopende energierekeningen ‘onmiddellijk’ te kunnen doorrekenen. Tot nu toe gebeurde dat driemaandelijks.

Als dat daadwerkelijk gebeurt, is het niet ondenkbaar dat warenhuizen en retailers die stijgende kosten op hun beurt doorrekenen aan de consument.

4 Deskundigen Atoomagentschap in Zaporizja aangekomen

Het 14-koppige team van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) is in de Oekraïense stad Zaporizja aangekomen, zegt het Franse persbureau AFP. In Zaporizja, dat onder Russische controle is, bevindt zich de grootste kerncentrale van Europa.

Het bezoek zou vier dagen duren, maar de Russische bezettingsautoriteiten hebben woensdag gezegd dat de IAEA slechts voor een dag toegang zal krijgen. De stad ligt op twee uur rijden van de centrale, maar het is onduidelijk hoe of wanneer het team de site zal bereiken gezien de complexiteit van de doortocht door gebieden die door Rusland worden bezet.

Het meest recente nieuws over de oorlog in Oekraïne

5 EU-lidstaten schorten visumversoepelingen voor Russen op

Russische toeristen aan de paspoortcontrole in Nuijamaa, Finland. afp

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn overeengekomen om het akkoord met Rusland over de versoepelde voorwaarden voor de afgifte van visa volledig op te schorten. Kort na de Russische invasie in Oekraïne, in februari, had de EU al besloten om het akkoord uit 2007 gedeeltelijk op te schorten voor bepaalde categorieën van personen, zoals regeringsfunctionarissen en zakenlui. Vandaag raakten de ministers het erover eens om de overeenkomst helemaal op te schorten. ‘Dit betekent dat het aantal nieuwe visa dat de lidstaten uitreiken aanzienlijk zal verminderen’, aldus de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, Josep Borrell. ‘Het proces zal moeilijker worden en langer duren.’

6 Poetin over Gorbatsjov: ‘Grote impact op wereldgeschiedenis’

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn medeleven betuigd aan de familie van de overleden Michail Gorbatsjov. Het was de eerste officiële mededeling vanuit het Kremlin naar aanleiding van het overlijden van de voormalige Sovjet-leider. ‘Michail Gorbatsjov was een politicus en een staatsman die een grote impact gehad heeft op het verloop van de wereldgeschiedenis’, aldus de mededeling. De boodschap vermeldt niets over de kritiek die Poetin eerder uitte over Gorbatsjovs beslissingen die leidden tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. ‘Hij leidde ons land in een periode van complexe transformaties en grote buitenlandse, economische en sociale uitdagingen’, klinkt het.

Volgens het Kremlin is er nog niet beslist of Gorbatsjov een staatsbegrafenis krijgt. Het Russische nieuwsagentschap Interfax meent echter te weten dat dit niet het geval zal zijn.

Meer over Michail Gorbatsjov

Vladimir Poetin en Michail Gorbatsjov schudden elkaar de hand (foto uit 2006).  afp

7 Entourage Trump probeerde volgens Amerikaans ministerie van Justitie doelbewust onderzoek te dwarsbomen

Uit gerechtelijke documenten blijkt dat het Amerikaanse ministerie van Justitie ervan overtuigd is dat Donald Trump of zijn entourage opzettelijk documenten verborgen heeft om het onderzoek naar de voormalige president stokken in de wielen te steken. Dat gebeurde toen de FBI een huiszoeking hield in Mar-a-Lago, het privédomein van Trump in Florida, waar tal van top secret documenten aangetroffen werden.

8 Charlbi Dean, hoofdrolspeelster in Gouden Palm-winnaar, plots overleden

Charlbi Dean speelt de hoofdrol in de Gouden Palm-winnaar Triangle of sadness. epa-efe

De Zuid-Afrikaanse actrice Charlbi Dean (32) is maandag plots overleden in New York. Dean overleed in een ziekenhuis in New York na een plotse ziekte, schrijft Variety. Wat de precieze doodsoorzaak was, is nog niet bekend.

Dean zette op jonge leeftijd haar eerste stappen in de modewereld en was op haar twintigste voor het eerst op het witte doek te zien, met een rol in de Zuid-Afrikaanse film Spud. In Triangle of sadness, van de Zweedse regisseur Ruben Östlund, speelt ze een topmodel en influencer die geobsedeerd is door haar imago en carrière. Die film won dit jaar de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes.

9 Brussels Ibishotel even ontruimd, twee arrestaties

Het Ibishotel in de Joseph Plateaustraat in Brussel werd afgelopen middag een tijdlang ontruimd. Dat gebeurde nadat er een melding binnengekomen was over een mogelijk gewapende man die volgens een telefonische melding aan de politie ‘iedereen zou doodschieten’. De speciale eenheden kwamen onmiddellijk ter plaatse, net als de brandweer en hulpdiensten. Rond 14.15 uur kwam de melding dat de interventie was afgelopen en dat er twee personen opgepakt waren.

10 Geen transfer voor Hans Vanaken, wel nieuw contract bij Club Brugge

Hans Vanaken. belga

Club Brugge maakte vandaag bekend dat Hans Vanaken (30) geen transfer naar het Britse West Ham in de Premier League maakt, maar bij Club blijft. Meer nog: zijn contract wordt verlengd tot 2027. ‘Ik heb hier al zeven fantastische jaren mogen beleven en ik ben blij dat daar nog eens vijf jaar bijkomt’, aldus Vanaken.

Vanaken won met Club Brugge vijf titels en twee keer de Gouden Schoen.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen